tisdag 20 januari 2015

Tematrio - Deckare

Den här veckan har Lyrans tematrio ett deckartema och det är en genre som jag är ganska väl bekant med. Utmaningen blir snarare att inte tipsa om samma deckare som vanligt. Berätta om tre favoritdeckare!

Medan mörkret faller av Anna Lihammer – utsedd årets deckardebutant 2014 och är en deckare som skiljer sig från mängden då den utspelar sig på 1930-talet i rasbiologiska kretsar. Jag ser verkligen fram emot uppföljaren Än skyddar natten som kommer i mars.

En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong – den första boken i serien om Shanghai-polisen Chen Cao, där den nationella mönsterarbetaren Guan Hongying hittas mördas i en kanal. Det är en miljö där polisarbetet hela tiden påverkas av politiken.


Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie – en klassiker med en genial deckargåta som utspelar sig med ett begränsat antal misstänka instängda på en begränsad yta.

8 kommentarer:

Johannas deckarhörna sa...

Agatha Christie är alltid ett säkert kort.

Hanneles bokparadis sa...

Vilka bra tips.

Lena sa...

Dina två första tips skall jag kika närmare på. Agatha Christie är ju alltid bra!

Sanna sa...

Orientexpressen är en av hennes mest speciella. Jag älskar Christie!

Åsa sa...

Tack för tips! Orientexpressen är ju en riktig höjdarklassiker i genren. :)

Unknown sa...

Härliga tips här!

Maria sa...

Mordet på Orientexpressen är bra, både som bok och filmatiserad. Och Qiu Xialongs böcker har jag funderat på att läsa ett tag nu. Flera som nämner Lihammer, verkar som om jag är en av mycket få som ogillade Medan mörkret faller.

Freja sa...

Trean har jag läst, ett antal gånger, men de andra två är okända för mig, tack för tips!