lördag 17 januari 2015

Historiska kvinnor - boktips

Även om kvinnor till stor del saknar i historieböckerna så finns det ändå en del böcker skrivna om historiska kvinnor och jag tänkte tipsa om några här.

Barnbruden och Pottungen av Anna Laestadius Larsson – de två första delarna i en trilogi om kvinnor på 1700-talet där vi får följa hertiginnan Hedvig Elisabet Charlotta och den föräldralösa Johanna som när berättelsen börjar jobbar med att tömma pottor på slottet.

Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris av Kristina Sandberg – den hyllade trilogin om hemmafrun Maj som berättar om 1900-talet från med utsikt från köket.

Kvinnor och äppelträd, Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor av Moa Martinson – den enda kvinnliga proletärförfattaren var Moa Martinson och hon berättade om arbetarkvinnorna och deras kamp.


Filippa, Engelsk prinsessa – nordisk drottning av Marie-Louise Flemberg – biografin över en av våra mest intressanta och bortglömda regenter, Filippa som i praktiken var den som styrde över hela Norden i början av 1400-talet och som var betydligt mer kompetent än sin make Erik av Pommern (vilket även han var medveten om).

2 kommentarer:

Lena sa...

Ja det finns faktiskt en hel del böcker skrivna om historiska kvinnor. Några som jag läst är serien om Rosornas krig av Philippa Gregory. Böckerna heter "Den vita drottningen", "en röda drottningen" och "Den blå hertiginnan". Dessa handlar om mäktiga kvinnor inom det engelska kungahuset på 1400-talet.

bloggbohemen sa...

Visst finns det många intressanta historiska kvinnor i litteraturen. Hoppas de hittar in i historieböckerna snarast!