tisdag 17 juni 2014

Tematrio - Recycling

Den här gången har tematrion hos Lyran har ett lite knepigt tema;

Det tycks mig börja bli allt vanligare att författare lånar varandras idéer eller karaktärer för egna alster. Det finns många begrepp för detta, själv tycker jag att recycling passar bra. Oavsett om det är författare eller fans som skriver vidare är väl allt i grunden någon form av fan fiction. En del är bra, annat blir mindre lyckat. Berätta om tre böcker där författaren på något sätt recyclat någon annans material! 

Den första som jag kom att tänka på var Hjalmar Söderbergs Doktor Glas som berättades ur ett annat perspektiv i Bengt Ohlssons augustprisvinnare Gregorius. Det är två böcker som jag tyckte mycket bra om när jag läste dem.

När Helen Fielding skrev Bridget Jones dagbok så använde hon av samma grundhistoria som i Janes Austens Stolthet och fördom, och är ett grepp som fungerar bra.


August Strindberg skrev om sitt äktenskap med Siri von Essen i En dåres försvarstal och för några år sedan lät Lena Einhorn Siri berätta sin historia i romanen Siri.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jo, alla dessa är ju bra.

Sanna sa...

Ja just det, det är ju Austens stomme i "Bridget Jones dagbok"! Det missade jag helt när jag läste den, visserligen för mycket länge sedan när jag var lite mindre benägen att tänka längre än näsan räckte. Tack för aha-upplevelsen!

Helena sa...

Vet att jag läst det om Bridget Jones innan, men hade helt glömt av det... All suktning efter Mr Darcy till trots.

Freja sa...

Åhh, Bridget Jones borde jag kommit ihåg, hon har ju till och med Mr Darcy, och sen blir det extra roligt när det är Colin Firth som får spela den rollen...