torsdag 12 november 2020

Vit död

 

1983 hittas en morgon sjuksköterskan Yrsa mördad på sitt kontor på det gamla tuberkulossanatoriumet i Akureyri på norra Island. Kriminalinspektör Hulda Hermansdóttir och hennes överordnade kollega Sverrir dit för att utreda fallet. En vecka efter mordet hittas huvudläkaren Fridjon död efter vad som verkar vara ett fall från en balkong och det hela avskrivs som ett självmord av Sverrir.

2012 håller Helgi Reykdal, som jobbat ett tag som polis och som pluggat kriminologi i England, på att skriva sitt examensarbete om de olösta morden i Akureyri. Han har också erbjudits en tjänst hos polisen i Reykjavik, den tjänst som Hulda Hermansdóttir är på väg att pensioneras från. Under arbetet med avhandlingen träffar Helgi de misstänkta från 1983, även om inte alla är så villiga att prata om fallet. När en av dem, Tinna, hittas mördad bestämmer sig Helgi för att börja hos polisen för att kunna utreda morden ordentligt.

Vit död är den senaste romanen som kommer på svenska av den produktive isländske deckarförfattaren Ragnar Jónasson. Jag gillar Jónassons böcker om Hulda Hermansdottir, även om hennes historia har berättats i en lite annan ordning än jag är van, och hon är inte med så mycket den här boken. Det verkar som att Vit död utspelar sig parallellt med den första boken, Mörkret, och har man läst den boken förstår man varför vissa är som de är i den här boken. Som deckare fungerar den här boken alldeles utmärkt och historien fungerar hela vägen, och jag hoppas att det kommer en fortsättning där Huldas försvinnande utreds ordentligt.

Inga kommentarer: