fredag 28 oktober 2011

Gå din väg men stanna

Johanna Nilssons nya bok Gå din väg men stanna är en fristående fortsättning på hennes debutroman Hon går genom tavlan, ut ur bilden från 1996. Jag har läst nästan alla böcker som Johanna Nilsson skrivit, så väl barn som vuxenböcker samt den första deckaren, Fancys evangelium, som hon skrivit som Amanda Lind och har uppskattad de flesta av dem. Hon går genom tavlan, ut ur bilden läste jag för ganska många år sedan och kommer inte ihåg så mycket av den förutom att huvudpersonen mådde psykiskt dålig, vilket i och för sig inte är ett ovanligt tema i Johanna Nilssons böcker, och hade nog inte märkt att den nya boken är en fristående fortsättning om jag inte läst det i en recension.
Gå din väg men stanna handlar om Hanna som sedan Hon går genom tavlan, ut ur bilden blivit 31 år gammal och en ganska framgångsrik författare. En natt på Blue Moon Bar träffar Hanna Alex och det är kärlek vid första och han stannar kvar trots all ångest och bulemi som Hanna konstant brottas med. Situationen blir inte lättare av att Alex har två barn som Hanna plötsligt förväntas vara styvmamma till trots att hon knappt klarar av att ta hand om sig själv. Alex stannar trots alla Hannas problem kvar hos henne och är fast besluten att hjälpa henne bli frisk.
Gå din väg men stanna är en bra och välskriven bok som berör, även om den bitvis blir jobbig att läsa eftersom Hanna bitvis mår så fruktansvärt dåligt. Det märks att Johanna Nilsson är en van och produktiv med ganska många böcker bakom sig vid det här laget och trots att det här är den tredje boken hon ger ut i år så håller hon hög nivå.

Inga kommentarer: