torsdag 14 februari 2013

TemaTorsdag #2: Alla hjärtans duo

Det har blivit dags för den andra TemaTorsdagen hos Bokmärkt och den går i kärlekens tecken och utmaningen är att lista sina fyra favoritduon.

En duo vars kärlekshistoria har haft en given plats i den svenska litteraturhistorien de senaste 60 åren, är Karl Oskar och Kristina i Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos. Det är ingen passionerad kärlekshistoria, utan snarare berättelsen om ett strävsamt par som tillsammans startar sitt liv tillsammans två gången, första gången på Korparmoen och andra gången i det nya landet.

I deckare är det ganska vanligt att det är en polisduo som löser brotten tillsammans och min favoritduo är Inspector Chen Cao och Detective Yu Guanming från Qui Xiaolongs deckarserie som utspelar sig i Shanghai. Det är en duo som kompletterar varandra väldigt bra i jakten på mördare i ett Kina under förändring, när Chen äter och reciterar poesi så är Yu den stabile familjefadern (vars fru Peiqin ofta bidrar till att lösa gåtorna).

En väldigt sympatisk duo som jag haft en relation till i drygt 30 år är den mellan Nalle Puh och hans bäste vän Nasse. Det är en väldigt sympatisk duo som tillsammans löser de problem som de möts av och med Puhs hjälp så visar den ängslige Nasse gång på gång prov på ett mod som han inte trodde själv.
 
Min fjärde och sista duo är systrarna Dashwood, Elinor och Marianne, från Jane Austens debutroman Förnuft och känsla. De två systrarna är ganska olika varandra, Elinor håller sina känslor för sig själv medan Marianne är den mer spontana som visar omvärlden sina känslor. Tillsammans så möter de utmaningarna som kommer i deras väg för att till slut båda (till moderns lycka) gifta sig bra

1 kommentar:

Hundöra sa...

Nalle Puh och Nasse är ju en underbar duo! Det går bara att inte tycka om dem två. Jag ser alltid bilden där de sitter på kullen ihop :)

Relationen mellan Elinor och Marianne har jag lite hatkärlek för. Den är trovärdig och igenkännande och det är väl just därför :)