lördag 22 juni 2013

Böcker i Kroatien

Att gå och titta i kroatiska bokhandlar och titta på skyltningen ger en smått bekant känsla. Precis som på många andra ställen i världen så fanns det många skandinaviska deckare, både i de kroatiska och engelska hyllorna fanns det många böcker av bland andra Camilla Läckberg och Jo Nesbø. På stranden såg jag även att det lästes böcker av Jo Nesbø, Henning Mankell och Karl Ove Knausgård, och det var inte se svenska utgåvorna som jag såg. Jag pratade lite böcker med svensktalande guiden som var med på utflykten till Dubrovnik och hon sa att det är de sista fem åren som de skandinaviska deckarna kommit till Kroatien och att det är Jo Nesbø och Stieg Larsson som är populärast.

Jag å andra sidan intresserad av bekanta mig med kroatiska författare, vilket inte går så bra då jag har svårt att hitta böcker av författare som finns översatta till svenska eller engelska, och som finns att få tag på. Av guiden fick jag tips på några äldre författare som inte är så lätta att få tag på. Den mest intressanta boken jag hittat är Café Europa av Slavenka Drakulić. Fausta Marianović är visserligen från Bosnien, men jag hoppas att hennes delvis självbiografiska roman Sista kulan sparar jag åt grannen ska ge mig lite insikt om inbördeskriget som skakade det forna Jugoslavien 1992-1995.

2 kommentarer:

Boel sa...

Läs Johanne Hildebrandts Blackout. När jag läste den tyckte jag mig bråkdelen av en sekund förstå vad som hände under kriget på Balkan.

Sista kulan sparar jag åt grannen är också bra liksom Slavenca Drakulic. Har inte läst Cafe Europa dock.

Har just läst Henrik Bruhns Lockfågel, som utspelar sig i Slovenien + en ytterst kort vända in i Kroatien. Har bloggsommarlov så inlägg om Lockfågeln kommer senare...

Att läsa böcker/romaner om och från länder man reser i är toppen!

Den läsande Kaninen sa...

Jag läste Johanne Hildebrandts Blackout för länge sedan, det kanske kan vara en idé att läsa om den nu.