måndag 9 februari 2015

Tematrio - Historiskt

Den här veckan har Lyrans tematrio ett tema som passar mig väldigt bra, nämligen historiska romaner.
Berätta om tre bra historiska romaner eller filmer!

Barnbruden och Pottungen av Anna Laestadius Larsson – de två första delarna i trilogin om några kvinnor från olika samhällsklasser under slutet av 1700-talet. Dels så för vi följa Hedvig Elisabeth Charlotta som femton år gammal blir bortgift med hertig Karl och Johanna, som kallades för Pottungen när hon arbetar med att ta hand om hertiginnans pottor på slottet, och som sedan försöker få tillvaron att gå ihop som ogift mor.

Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris av Kristina Sandberg – den hyllade, prisade och fantastiska trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. En stor del av 1900-talets omvälvningar berättas från köket. Att 1500 sidor om en hemmafrus vardag kan vara så spännande läsning är kan tyckas lite märkligt, men det är så bra skrivet.


Medan mörkret faller av Anna Lihammer – en annorlunda deckare som utspelar sig i Uppsala under 1930-talet och tankarna om rasbiologi och tvångssteriliseringar känns lite för bekanta även i dagens samhälle. 

12 kommentarer:

Sanna sa...

Det var så många tips om Lihammer häromveckan på bloggarna så jag gick faktiskt och köpte hem den! Men det är många böcker före den i läshögen.

bloggbohemen sa...

Lihammers bok är riktigt bra! Lyssnade på den och vill aldrig sluta lyssna.

Mrs Calloway sa...

de två första har jag inte läst men Kristina Sandbergs trilogi och Lihammers böcker har jag läst och tyckt mycket om. väntar på Lihammers nästa

Hanneles bokparadis sa...

har inte läst dessa

Helena sa...

Står först bibliotekskön på Barnbruden, får kanske kolla upp Sandberg efter det :)

Ugglanoboken sa...

Kristina Sandberg står högt upp på min att-läsa-lista!

Johannas deckarhörna sa...

Trilogin om Maj har jag kvar att se fram emot :)

Linda sa...

Jag tog med Barnbruden men inte Medan mörkret faller trots jag tyckte bra om den. Det var svårt att välja idag:).

Unknown sa...

Jag håller på med Sandbergs första bok om Maj, ska läsa den i bokcirkeln på biblioteket faktiskt. Laestadius blev jag nyfiken på, den får jag kolla upp.

bloggbohemen sa...

Laestadius måste jag kolla upp! Låter som intressanta böcker!

Sofia sa...

Jag blev sugen på alla i din trio! Att föda ett barn har jag tänkt på länge, men inte tagit mig för. De andra två åker direkt in på önskelistan.

Lena sa...

Barnbruden köpte jag alldeles nyss och skall väl även köpa uppföljaren sedan. De andra har jag inte hört så mycket om.