tisdag 28 februari 2017

Veckans utmaning: din litterära favoritmiljö

I den här veckans utmaning undrar Kulturkollo vilken som är vår litterära favoritmiljö. En av mina favoritmiljöer är Norrlands inland, gärna på vintern då det känns hemtamt för mig att läsa om snö och kyla (särskilt den här vintern då vi haft väldigt lite av båda delarna). För den som vill läsa om Norrland så kan jag rekommendera;

Åsa Larssons böcker om Rebecca Martinson som utspelar sig i och omkring Kiruna

I tystnaden begravd av Tove Alsterdal, utspelar sig i Tornedalen under vintern (de är så långt norrut att de åker söderut till Haparanda, vilket inte är så vanligt)

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman utspelar sig i på den jämtländska landsbygden

Alla Elins Olofssons böcker, Då tänker jag på Sigrid, Till flickorna i sjön och Gånglåt, utspelar sig på landsbygden i de västra delarna av Jämtland.


Ulf Lundells Vinter i paradiset utspelar sig delvis i Åre och när jag läste den för cirka tjugo år sedan så stämde fortfarande beskrivningen av byn (sedan dess har det byggts så mycket nytt att det är svårt att känna igen sig)

6 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

har faktiskt läst alla utom Ulf Lundell

Mia Eggimann sa...

I tystnaden begrav har jag läst, läskig miljö.

Robert W sa...

Hustrun är från Jämtland. Jag kanske ska tipsa henne om Olofssons böcker.

Ulrica/Kulturkollo sa...

Så roligt med lite svenska tips på karga miljöer.

Monika sa...

Naturligtvis. Åsa Larssons böcker. De glömde jag bort.

Boklysten sa...

Åsa Larsson och Tove Alsterdal har jag läst och gillade verkligen miljön där handlingen utspelades - det var lite som att komma hem.