tisdag 5 september 2023

De som färdas om natten

Ally är en talangfull poet i 1930-talets Berlin när nazisterna tar makten och inför raslagar. Hon förstår att hon måste skydda sin dotter Lilith, som är av blandad etnicitet, men ju äldre dottern blir desto svårare blir det att gömma henne från Hitlers soldater. Till slut ser Ally ingen annan lösning än att sätta dottern på ett skepp som ska ta henne till säkerhet på andra sidan jorden.
 
I 1950-talets Havanna har Lilith få minnen av sin mor och livet i Tyskland, men hon har skapat sig ett eget liv och är lever lyckligt tillsammans med sin man Martín, som är en pilot med kopplingar till Batistaregimen. När Fidel Castro tagit makten genom en revolution börjar man rensa ut alla som stödde den gamla regimen. Det gör att Lilith och hennes lilla dotter står inför ett vägskäl, som både är skrämmande och bekant.
 
I slutet av 1900-talet jobbar Nadine som forskare och är fast besluten att bevara minnet av de som mördades av nazisterna, men hon har under hela sitt liv undvikit att grotta i sin egen familjs historia. Nadines dotter uppmuntrar henne att ta reda på sanningen bakom besluten som både hennes mamma och mormor gjorde för att rädda sina barn. Utforskandet kommer att avslöja en hemlighet som ändrar allt.
 
De som färdas om natten är den tredje romanen på svenska av den kubanske författaren Armando Lucas Correa och jag har verkligen sett fram emot att läsa den här boken eftersom jag har älskat de två tidigare böckerna. I likhet med de andra böckerna så utspelar sig även den här boken inledningsvis i Tyskland i början av andra världskriget skeppet MS Saint Louis resa från Hamburg till Havanna (och sedan tillbaka till Europa då inget land ville ta emot de judiska flyktingarna) spelar en viktig roll. Mina höga förväntningar på boken infriades tyvärr inte den här gången och berättelsen grep inte riktigt tag i mig. När jag läste boken så kändes det som att berättelsen blev upphackad då det hoppades i tiden mellan varje kapitel.
 
LB Förlag skickade boken

 

Inga kommentarer: