torsdag 8 mars 2012
Bloggstafett
Vanligtvis handlar den här bloggen om böcker, men i mitt bidrag till bloggstafetten som Enligt O ordnat med anledning av internationella kvinnodagen så kommer jag istället att ägna mig åt ett intresse, historia. För att vara exakt så tänker jag återvända till medeltiden för att lyfta fram två starka kvinnor med makt. När man läser om medeltiden så kryllar det inte direkt av kvinnor, det kryllar snarare av kungar och stormän. De två kvinnor som ändå brukar få vara med är den heliga Birgitta och drottning Margareta. Jag kommer inte att ta upp Birgitta i det här inlägget, även hon på många vis var fascinerande kvinna. Däremot så kommer Margareta att lyftas fram tillsammans med sin betydligt mer bortglömda adept drottning Filippa, men eftersom dessa två drottningar bands samman av den vackre och hetlevrade kung Erik så får även han vara med på ett litet hörn.
Margareta föddes i Danmark 1353 som dotter till kung Valdemar Atterdag, så man kan säga att hon föddes in i en maktsfär. Det verkliga steget in i makten och politiken togs när Margareta var blott tio år och gifte sig med den norske kungen Håkon Magnusson, det dröjde inte många år innan hon hjälpte till med styret. Efter att sonen Olof fötts så såg Margareta till att han fick ärva den danska tronen när kung Valdemar, att den egentligen var bortlovad till en annan tog hon ingen hänsyn till. När hon vid 27 års ålder blev änka efter kung Håkons död ärvde Olof även den norska tronen och de båda rikena styrdes i praktiken av hans moder och förmyndare Margareta. Senare när även Olof avlidit använde Margareta sig av hans anspråk på den svenska tronen och hon sammanförde de tre kungarikena i Kalmarunionen. Även om Margareta säkrade sin maktställning genom att låta sig hyllas som rikets ”rätta fru och husbonde” så behövde hon en kung, om inte annat för att kunna lämna över styret till någon. Valet föll systerdottersonen Bogislav, som fick byta namn till mer nordiska Erik och som har gått till historien som Erik av Pommern, som Margareta adopterade och lät kröna till kung i Sverige, Norge och Danmark. I praktiken så behöll dock Margareta makten fram till sin död 1412 (det kanske går att klämma in 600 årsjubileet under Strindbergsåret).
I likhet med Margareta så föddes även Filippa in i en familj med makt som dotter till den engelske kungen Henry IV (och syster till kung Henry V). Vid tolv års ålder giftes Filippa bort med den nordiske unionskungen Erik och anlände till Danmark 1406. Margareta såg till att Filippa fick en bra utbildning och tog henne under sina vingar. Det skulle komma att visa sig att det var Filippa som var den mer kompetente regenten av de två makarna och hon verkade lugnande på Eriks häftiga humör (en kung som beordrar påvliga sändebud att äta upp sitt medhavda brev kan behöva en lugnande kraft i sitt liv). När Erik begav sig ut på en vallfärd till Jerusalem så lämnade han över styrandet av sitt stora rike till Filippa, vilket tyder på att han hyste ett stort förtroende för sin hustru och litade på att hon skulle göra ett bra jobb, det sägs även att riket styrdes bättre med Filippa vid makten. De två regerade över sitt stora rike tillsammans och Filippa förhandlade bland annat med det svenska riksrådet om trupper inför kriget mot Hansan på 1420-talet (visserligen skedde förhandlingarna i Eriks namn). Ett ställe som Filippa gärna besökte var klostret i Vadstena där hon togs upp som medsyster och det var under ett besök där som hon avled 1430 vid blott 36 års ålder. Än idag kan man besöka hennes grav i klosterkyrkan.
Hur gick det då för kung Erik när han skulle stå på egna ben utan någon stark kvinna vid sin sida? Ja, han blev avsatt som kung i alla tre kungadömena och försörjde sig som sjörövare på Gotland innan drog sig tillbaka till Pommern där han avled vid 77 års ålder.
Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:
enligt O, Marias stickning och läsning , Böcker x 3, Hanneles Bokparadis , Nina Ruthström, Sofies Bokblogg , Mind the Book, I mitt sinne, Andra intryck, Ord och inga visor, Boktjuven, Mimmimariesböcker, What you readin?, Pantalaimone, Matildas Läshörna, Peter Andersson, *malins bokblogg*, A room of my own, Madeleines bokhörna, thecuriouscaseofthebooks, Erica - en dröm i rosa, Tvärtemot, ...och dagarna går, Fix Me Up, TinaO , Calle Brunell, Bokodyssé, Med näsan i en bok, alice bröms, Beroende av böcker, Den var bra, Olika sidor, Dantes Bibliotek, Lyrans Noblesser, Livet mellan två evigheter, Den läsande kaninen, Breakfast Bookclub, Lottens bokblogg, Kill your darlings, Sandra Gustafsson, Desirée Fredlund, ...and then there was Beatrix, Lingonhjärta, Gunillas Blogg, Stänk och flikar, Fiktiviteter, Bokmilaskogen, Saris blogg, Böcker emellan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Margareta var en fascinerande kvinna. Hennes grav i Roskilde domkyrka har jag besökt.
Intressant!
Birgitta känner jag ganska väl till men det här var två nya bekantskaper för mig som inte är så historiekunnig!
Skicka en kommentar