torsdag 4 april 2013

TemaTorsdag #8: Väderläsning

TemaTorsdag hos Bokmärkt är tillbaka efter en veckas påskuppehåll och den här gången är det fyra bra böcker som är korta, runt 200 sidor eller kortare.

Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri, utspelar sig under ett dygn i skuggan av självmordsbombaren som sprängde sig i centrala Stockholm under julruschen 2010, där huvudpersonen försöker varna sina bröder att de ska uppföra sig så normalt som möjligt för att inte dra uppmärksamhet till sig.

Högläsaren av Bernhard Schlink, en tysk pärla som filmatiserats som The Reader med Kate Winslet och Ralph Fiennes i huvudrollerna. Boken handlar om en femtonårig pojke som inleder en relation med en dubbelt så gammal kvinna, en relation som både innehåller högläsning och sex. Det är även en berättelse om hur Tyskland gör upp med det som hände under andra världskriget.

Vi kom över havet av Julie Otsuka, en stark bok om japanska postorderbrudar som kom till USA och som fick andra liv än de som de väntat sig.

Våld – en historia om kärlek av Joyce Carol Oates, en av de första böcker som jag läste av Joyce Carol Oates när jag precis hade upptäckt henne som författare. En stark berättelse om en kvinna som utsätts för en brutal gruppvåldtäckt, där den tolvåriga dottern blir vittne, och som blir ifrågasatt.

Inga kommentarer: