tisdag 30 april 2013

Tematrio - Favoritklassiker

I den här veckans tematrio hos Lyran ska man lista tre stycken läsvärda klassiker som man tycker om. Då det känns som att jag alltid listar samma klassiker (Pride and Prejudice och Utvandrarna bland annat), så tänkte jag ta fasta på att det imorgon är arbetarnas dag, första maj, och lista tre läsvärda klassiker från arbetarlitteraturen.

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström – den första delen i Fogelströms Stadserie, som följs av Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen. Mina drömmars stad börjar med att Henning kommer vandrande till Stockholm för att hitta arbete och söka lyckan. Han befinner sig i samhällets bottenskikt och försörjer sig bland annat som sumprunkare. Vi får sedan följa Henning och hans ättlingar under hundra år mellan 1860-1960.
 
Soldat med brutet gevär av Vilhelm Moberg – en maffig roman som har vissa likheter med Mobergs egen uppväxt i Småland. Huvudkaraktären Valter Sträng växer upp i en familj med sju barn i ett soldattorp och får tidigt börja arbeta på ett glasbruk. På bruket blir han politiskt medveten och blir klasskämpe och ungsocialist. Efter flera år med kroppsarbete får Valter chansen att läsa på folkhögskola och börjar sedan arbeta som landsortsjournalist. Det är stark berättelse från en av landets litterära giganter om en verklighet som bara ligger 100 år bakåt i tiden.

Mor gifter sig av Moa Martinson – är en uppväxtskildring om Mia som är dotter till en ogift mor, vilket var en större skandal än vad många i dag kan tänka sig. Mor gifter sig är den första delen i en trilogi och följs av Kyrkbröllop och Kungens rosor. Hela trilogin handlar om Mias uppväxt i Norrköping runt sekelskiftet 1900 och fokus ligger på de hårda villkor som underklassen kvinnor levde under i slitet för att kunna sätta mat på bordet åt familjen. Moa Martinson var en välbehövlig kvinnlig röst bland alla manliga arbetarförfattare och en riktigt storsäljare på sin tid, och trilogin om Mia är helt klart läsvärd än idag.

3 kommentarer:

Monika sa...

Jag tror att en romanserie som Fogelströms ger mer om man känner till staden, vilket jag inte alls gör.

Lena sa...

Kan bara hålla med. Detta är tre väldigt bra klassiker.

Sanna sa...

Håller också med! Stad-serien var det mycket länge sedan jag läste. Minns att jag fick ta pauser och läsa ngt annat mellan varje bok i serien för att det blev lite väl mycket i ett svep, men jag gillade dem ändå.