lördag 18 maj 2013

Den store Gatsby - filmen

Inte så långt efter att jag i höstas läste F Scott Fitzgeralds klassiker Den store Gatsby kom det till min kännedom att det var en filmatisering på gång. När det gäller filmatiseringar av böcker så är jag lite kluven, ibland blir det bra men oftast så når filmen inte upp till samma nivå som boken. En sak som väckte mitt intresse för filmen är att boken inte är särskilt tjock, och min erfarenhet är att korta böcker blir bättre som film än tegelstenar (antagligen för att man inte behöver stryka lika mycket av historien). En sak som jag inte hade väntat mig var att filmen var gjord i 3D. Det visade sig att regissören Buz Luhrmann visste vad han gjorde, en storslagen film som utspelar sig på det glada 1920-talet med storslagna fester gör sig väldigt bra i 3D.
 
Det kändes även som att Leonardo DiCaprio skulle göra en bra tolkning av den mystiske Jay Gatsby, medan valet av Toby Maguire som berättaren Nick Carraway inte kändes lika självklart. Så här i efterhand så hade jag rätt om DiCaprio och nästan rätt om Maguire. Toby Maguire gjorde rollen bättre än jag trodde, men det känns som att han alltid spelar samma roll med samma ansiktsuttryck. En skådespelarinsats som imponerade på mig var Joel Edgerton i rollen som Tom Buchanan, mannen som är gift med Gatsbys stora kärlek Daisy, som spelade rollen helt fantastiskt.
 
Även om jag var lite tveksam till att de gjort en film på 2 timmar och 22 minuter av en bok som är bara drygt 200 sidor, så var det inget jag tänkte på när jag såg filmen eftersom jag var helt inne i den. Jag tyckte att det var en väldigt bra film och tyckte att den följde boken ganska bra.

3 kommentarer:

Carro sa...

Jag är också jättepepp på att se den, men hade gärna velat läsa boken först..

Evelina Nilsson sa...

Denna film vill jag verkligen se, men ska nog läsa boken först :)

Books ABC sa...

Jag känner mig mest skeptisk till den. Tror det beror på att jag inte riktigt gillar Di Caprio.