söndag 26 januari 2014

Bamse och Tjuvstaden

Jag minns inte när jag senast såg en barnfilm på bio (borträknat de animerade som riktar sig i lika stor grad till vuxna som t ex Shrek), men det borde vara ganska många år sedan. När det nu kommit en ny Bamse-film så tyckte jag och mamma att det var dags att inviga systerdottern A 4 år i biobesökens värld. En sak som vi definitivt hade underskattat var hur stor publik Bamse drar en kall och blåsig lördag dagen efter löning. Vi hade siktet inställt på den tidigare av de två föreställningarna, men när vi kom fram till bion så var föreställningen slutsåld. Det var bara att köpa biljetter till nästa föreställning och återkomma senare. Jag tycker att det är trevligt med barnfilmer som koncentrerar sig helt på målgruppen och inte håller på och flörtar med den vuxna delen av publiken. I det här fallet så behövs är det inte nödvändigt att flörta med de vuxna då de flesta av oss redan har en relation till Bamse och hans vänner sedan vår egen barndom.
 
Allt är fridfullt i byn där Bamse och hans vänner bor, de flesta som varit bovar och tjuvar är numera snälla, ordentliga medborgare med hederliga arbeten. Alla utom en person är nöjda med tillvaron, den elake Reinhard Räv är less på att Bamse förstör allt det roliga med sin dunderhonung. För att Bamse inte ska ha tillgång till dunderhonungen så kidnappar Reinhard Farmor och tar henne till Tjuvstaden. För att rädda Farmor så beger sig Bamse, Lille Skutt och Skalman utan att ha någon dunderhonung att ta till om de skulle hamna i någon knipa. Det är dock en annan trio som blir de stora hjältar, när Nallemaja, Husmusen och Katten Jansson hittar en kvarglömd honungsburk så beger sig även de mot Tjuvstaden och med hjälp av list och mod kommer de fram i rättan tid för att rädda alla. Det är en lagom spännande historia där allt slutar bra och sensmoralen är att om man inte får med blir man elak. Jag tycker om att det är Nallemaja som får rädda Bamse och att Knocke (ev Smocke, de är ganska lika) tycker så mycket om att ha klänning efter att de varit utklädda att han fortsätter att ha den resten av filmen (även om han inte får ha de rosa örhängena för Reinhard).

1 kommentar:

Lena sa...

Så mysigt med bamse. Om honom har jag inte läst sedan barnbarnen var mindre. Men nu när jag har ett litet barnbarn igen så får jag ju möjligheten att stifta bekantskap med honom igen.