onsdag 15 april 2015

Tisdagsutmaning: Så in i Norden!

Den här veckan har Kulturkollo Norden som tema och eftersom tycker att jag konsumerar en hel del nordisk kultur så tänkte jag att veckans tisdagsutmaning skulle blir lätt. När jag började tänka efter så är det mest nordisk litteratur som jag konsumerar, det är lite sämre med musik, filmer och tv-serier. Som en extra utmaning så tänkte undvika Sverige och istället fokusera på de fyra övriga nordiska länderna.

Berätta därför om:
en bok från ett nordiskt land eller språkområde – Nätter i Reykjavik av Arnaldur Indriðason, är den senaste boken om den sympatiske isländske polisen Erlendur, som vi här får möta i början av karriären.

en film från ett annat nordiskt land eller språkområde, - en film som gjorde ett stort intryck på mig första gången jag såg den var den norsk-samiska filmen Vägvisaren om den samiska pojken Aigin som ser sin familj bli slaktade och sedan tvingas vara vägvisare åt fienden.

en TV-serie från ett tredje och – den nordiska tv-serie som följer mest just nu är det danska kostymdramat Badhotellet som utspelar sig på Andersens Badehotell på Jylland. Den andra säsongen visas just nu på TV4 på torsdagar kl 21,00.

musik från ett fjärde land eller språkområde – som jag skrev i förra veckans tisdagsutmaning så har min musiksmak blivit smalare med åren och det tillkommer inga artister (i alla fall inte mer än någon enstaka låt i den blandade spellistan). Eftersom det blev Finland som fick representera musiken i den här utmaningen så får jag tipsa om det finska bandet HIM, som jag lyssnade mycket på under en period för ungefär tio år sedan.

En annan icke-svensk nordisk artist som jag faktiskt lyssnar på är dansken Rasmus Seebach som hade en jättehit med Natteravn för några år sedan.

5 kommentarer:

Anna sa...

Tack för tipset om Vägvisaren. Jag har sett väldigt få filmer med samiskt tema. Intresserar mig, men blir inte av.

Ugglanoboken sa...

Vägvisaren låter intressant - tack för tips!

Robert W sa...

Jag hade också med Badhotellet. Väldigt trevlig och småputtrig serie.

Evelina Nilsson sa...

Jag vet knappt att jag läst någon bok av en isländsk författare. Känns som att jag borde åtgärda det. Får nog kolla upp den boken!

bloggbohemen sa...

Vägvisaren är en okänd film för mig, men jag skulle gärna se den för jag kan så pinsamt lite om allt samiskt.