lördag 19 september 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven F

Linda på enligt O har dragit i gång med en nu utmaning, en alfabetsutmaning där det är fokus på kvinnor. Den här gången har turen kommit till bokstaven F.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?
Helen Fielding hör till de författare som jag läst alla böcker av, både de mest kända om Bridget Jones och de lite mer okända Cause celeb och Olivia Joules and the overactive imagination

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.
Jane Austens Förnuft och känsla är både en favoritbok och en favoritfilm i filmatiseringen där Emma Thompson skrivit manus och spelar en av huvudrollerna.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Den första som jag kommer att tänka på här är den mexikanska konstnären Frida Kahlo

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
En av mina favoritpersoner ur vår svenska historia är unionsdrottningen Filippa (1394-1430) som både enligt samtida och senare uppgifter var en betydligt bättre regent än maken Erik av Pommern, som överlät styret till henne under hans korståg.


2 kommentarer:

Lotten sa...

Tror inte ens jag visste att Helen Fielding skrivit fler böcker ;-)

FrökenChristina sa...

Drottning Filippa :). Synd att kvinnor inte hade mer makt. Det känns som om hon och Margareta var förnuftiga på ett sätt Erik knappast var.