torsdag 31 december 2015

En lista över 2015

Det har blivit hög tid att sammanfatta 2015 och jag tänker börja med Kulturkollos lista som täcker in det mesta, fast jag har skippat några kategorier.

Årets mest oväntade: Hur mycket jag tyckte om Martina Haags Det är något som inte stämmer, då jag inte varit så förtjust i hennes tidigare böcker.

Årets klassiker: Årets klassiska författare är nog Hans Fallada, som jag läst två böcker av, Hur ska det gå för Pinnebergs? och På livstid, och vars bok Varg bland vargar jag börjat på och som jag tänker läsa ut. Någon gång i framtiden.

Årets kvinnokamp: Den andra säsongen av Fröken Frimans krig, den bästa svenska tv-serien på många år, den här gången om kvinnlig rösträtt

Årets gråtfest: Jag kan inte minnas att jag gråtit till någon bok under året, men troligtvis har jag bara förträngt det

Årets gapflabb: Den roligaste bok som jag läste under året var nog ändå Katarina Bivalds Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt, den enda bok som jag vet innehåller hämnd genom en blogg med kattbilder.

Årets historiska: Med Räfvhonan knöt Anna Laestadius Larsson ihop sin trilogi om tre kvinnor från olika samhällsklasser i 1700-talets Stockholm.

Årets obehagligaste: Att följa nyheterna, verkligheten har varit riktigt läskig och obehaglig i år

Årets nya bekantskap: Jag har gjort en del nya litterära bekantskaper under året, men den trevligaste var nog Care Santos och hennes underbara Tre koppar choklad.

Årets tegelsten: Varg bland vargar av Hans Fallada får bli årets tegelsten eftersom det är årets tjockaste bok och det faktum att jag hållit på med den nästan hela året.

Årets utmaning: Att läsa den väldigt tjocka Varg bland vargar, vilket även får bli en utmaning för 2016 då det mesta av boken är kvar att läsa.

Årets ögonöppnare: Om det var krig i Norden av Janne Teller ger en ny syn på flyktingar och fördomar.

Årets återseende: Peter Høeg, kom dels med den första boken på fem år, var alldeles underbar under samtalet på Internationell Författarscen och när jag läste om De kanske lämpade för första gången på typ 15 år så var den fortfarande lika bra.

Årets aldrig mer: Efter att ha läst några av Jojo Moyes böcker så känner jag att det är en författare som jag inte behöver fortsätta läsa. Vi får se hur det går med den saken.

Årets huvudperson: Flavia de Luce i Alan Bradleys mysdeckare, det är inte alla brottsbekämpare som är 11 år gammal med ett enormt intresse för kemi.

Årets bifigur: När jag i somras lyssnade på alla sju Harry Potter-böckerna så såg jag Harrys kompis Neville Longbottom på ett nytt sätt, han visar också ett stort mod genom alla böcker, trots att han inte är den mest begåvade trollkarlen.

Årets filmupplevelse: Jag är lite osäker på vilka filmer som jag sett i år, efter lite funderande kom jag fram till att de filmer jag tänkte på såg jag 2014. Dock så är jag säker på att jag såg En man som heter Ove i år och tyckte om den.

Årets kulturella höjdpunkt: Bokresan till Helsingfors med Breakfast Book Club

Årets magplask: Haruki Murakamis unkna novellsamling Män utan kvinnor

Årets kan-inte-släppa-den: När hundarna kommer var svår att lägga ifrån sig och den stannade kvar efter läsningen

Årets skämskudde: Jag kör inte med skämskudde

Årets lyckopiller: Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong var en bok som lämnade mig med en glad känsla.

Årets debut: Bränd himmel av Gilly Macmillan är inte bara en av årets bästa debuter, utan även en av årets bästa thrillers.

Årets förlag: Sekwa fortsätter att ge ut en massa bra litteratur

Årets pristagare: Det måste vara årets nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj och snart kommer jag att läsa hennes bok De sista vittnena som väntar här hemma.

Årets överskattade: Jag var faktiskt inte så jätteförtjust i Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri när jag läste den i början av hösten.

Årets underskattade: Jag tycker inte att Silvia Avallones Marina Bellezza inte fått den uppmärksamhet den uppmärksamhet som den förtjänar.

Årets serie: Jag har verkligen tyckt om Sara Lövestams två första böcker om den annorlunda privatdetektiven Kouplan och ser verkligen fram emot den tredje boken.

Årets konstupplevelse: Det har inte blivit så mycket konst i år, men utställningen Staden vid Sidenvägen bjöd på fantastiska porslinsfigurer från Tang-dynastin i Kina.

Årets TV-serie: Det har blivit en del tv-serier under året, men den mest intressanta var The Jinx om Robert Dursts osannolika liv.

Årets titel: Jag tycker att titeln på Ida Lindes Norrut åker man för att dö är bra, dessutom så är boken väldigt bra

Årets låt: Jag är inte säker på vilket år den släpptes, men en låt som jag lyssnat en hel del på de senaste månaderna är Lalehs underbara En stund på jorden.

Inga kommentarer: