måndag 11 januari 2016

Tematrio - Filmatiseringar

Generellt sätt så tycker jag att boken är bättre än filmen, så när Lyrans tematrio handlar om filmatiseringar så tänkte jag göra en trio med ovanligt lyckade filmatiseringar.
Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?

Under julhelgen såg jag i likhet med tusentals andra svenskar filmatiseringen av Fredrik Backmans bok En man som heter Ove, och tycker att det var en ovanligt lyckad filmatisering som fångade boken på ett bra sätt. Framförallt så var Rolf Lassgård helt fantastisk som i rollen som Ove. Dock så tycker jag att boken var bättre på att ta fram Oves olika lager.

En filmatisering som jag tycker är riktigt lyckad är tv-serien som gjordes på Ken Folletts tegelsten Svärdet och spiran härom året. Som tur är så har man gjort en serie på åtta timmar, vilket behövs när handlingen sträcker sig över flera decennier. Min enda egentliga invändning är att alla ser exakt lika ut trots att det är ett hopp på tio år vid ett par tillfällen.


Mina två absoluta favoriter bland filmatiseringar är två stycken gjorda på Jane Austen böcker, dels BBCs tv-serie som kom 1995 baserad på mästerverket Stolthet och fördom, med Colin Firth som Mister Darcy. Det är sällan som en filmatisering följer boken så troget. Min andra favorit är filmatiseringen av Förnuft och känsla, som även den kom 1995, med manus av Emma Thompson och med regi av Ang Lee.

12 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

har inte sett Ove, men väl läst boken och bekymrat mig om den stackars deprimerade Ove. Colin Firth är aldrig fel.

Boklysten sa...

Svärdet och spiran och Austens böcker har jag läst men inte sett någon av dessa som film.

Hanneles bokparadis sa...

de två sista har jag sett

Mrs. B sa...

Spännande att läsa om dina val. Jag har inte läst någon av romanerna skrivna av Backman, men "Ove" är uppenbarligen populär. Måste kanske läsa? Håller med om tv-versionen av "Stolthet och fördom". Den är verkligen fin. Tycker också att Jennifer Ehle är bra i rollen som Elizabeth. Däremot har jag svårt för Ang Lees version av "Förnuft och känsla". Det gjorts en nyare filmatisering av den romanen som jag tycker är riktigt fin. Tycker jag då.

Sanna sa...

Jag håller med om både berömmet och kritiken av Svärdet och spiran! Hur svårt kan det vara att sminka om folk en aning när tjugo år påstås ha passerat? Men en mycket spännande historia, sannerligen.

Robert W sa...

Å, jag måste verkligen gå och se filmen om Ove!

Lena sa...

Tycker också att filmatiseringen av Svärdet och spiran var riktigt bra. Boken En man som heter Ove älskar jag. Har inte sett filmen ännu, men det blir nog när den kommer på dvd/blu-ray.

Monika sa...

Svärdet och spiran såg jag för något år sedan, men tyvärr lät jag det nog gå för lång tid mellan avsnitten för jag kunde aldrig komma ihåg vad som hade hänt innan :)

Lotten sa...

Svärdet och spiran. Den serien tyckte jag om! Jag läste boken efteråt, och tyckte den var bra men inte lika bra.

Åsa sa...

Endast "slarvläst" Ove-boken, läste nog inte ens klart den... Får nog försöka mig på den igen, nu med filmatisering o allt. ;)

Ugglanoboken sa...

Serien med Stolthet och fördom skulle jag nog kunna se hur många gånger som helst :-)

Zelly sa...

En man som heter Ove vill jag verkligen se.