fredag 2 september 2016

Bokbloggsjerka 2 – 5 september (tema: filmatiseringar)

Det är fredag och det betyder att det blivit dags för veckans bokbloggsjerka

Personligen är jag inte så intresserad av att se filmatiseringar av böcker jag har tyckt om, eftersom jag med få undantag har blivit riktigt besviken på hur någon kan ”slakta” en bok och göra en skitfilm av den. Hur är det med dig? Har du sett en film som kanske till och med var bättre än boken (eller lika bra), eller har du läst en bok som du tycker ska bli film?

Oftast så tycker jag att filmatiseringar inte blir lika bra som boken, men det finns några filmatiseringar som blivit riktigt bra och bland mina favoriter finns bland andra Sagan om ringen-filmerna, Norwegian Wood, Revolutionary Road och The Reader.


Jag tycker att det bästa sättet att göra bra filmatiseringar är att göra tv-serier istället för filmer eftersom det går att behålla mer av innehållet i boken om man låter det ta sex eller åtta timmar istället för två timmar. Bland de tv-serier som jag tycker blivit riktigt bra finns bland annat BBCs filmatiseringar av Stolthet och fördom och Krig och fred, plus Svärdet och spiran. Jag tycker även om The Night Manager som går på TV4 nu, fast där har jag ingen relation till boken.

10 kommentarer:

Monika sa...

Oh, nu kom jag på, måste ju se de två sista avsnitten på Night manager :)

Johannas deckarhörna sa...

Klassiker som Austen och Dickens gör sig ofta bra även på film. ;)

Lotten sa...

Håller med - en TV-serie kan ge större möjligheter. I bästa fall.

Klimakteriehäxan sa...

Alla talar om The Night Manager. Jag har totalmissat den.Den finns alltså som bok? ska kanske leta upp den då!

Evelina Nilsson sa...

The night manager var sjukt bra! Har blivit väldigt sugen på att läsa boken, trots att jag redan sett serien.

Mia Eggimann sa...

Krig och fred är så himla bra.

Vargnatt sa...

Sagan om ringen-filmerna är ju magiska :)

Åsa sa...

BBC har gjort många fina filmatiseringar. :)

Annette sa...

Jag tror att du har helt rätt i det, att böcker gör sig bäst som tv-serier :) Jag har också funderat kring en liknande fråga i mitt inlägg, nämligen vad det är som gör att vissa filmer faktiskt blir bättre än böckerna. Ha en fortsatt trevlig helg!

bloggbohemen sa...

Norwegian Wood var verkligen en lyckad filmatisering! Klassiker ser jag helst i form av tv-serier, och föredrar faktiskt det framför läsning av klassiker.