När jag
för några veckor sedan fyllde bestämde jag mig för att köpa en bok i present åt
mig själv på vägen hem från jobbet och valet föll på Sara Danius essäsamling Husmoderns död och andra texter. Även om
det är en bok med väldig bra och intressanta essäer så har det tagot lite tid
att läsa den, dels eftersom jag inte tycker att essäsamlingar lämpar sig
särskilt bra för sträckläsning och dels för att det smugit sig in några andra
böcker mellan. Boken är en samling texter som Danius skrivit genom åren och som
berör en rad olika ämnen som bland annat förhållandet mellan Proust och majonnäs,
kvinnliga författarskap och frågor om genus, de tyska konstnärernas koloni i Kalifornien
under andra världskriget, mode, fotografi och konsthantverk. Även om alla
essäer är intressanta, så är min favorit nog ändå den som gett namn till boken,
Husmoderns död, där Danius studerat
de fyra utgåvorna av Bonniers kokbok
från 1960, 1983, 2002 och 2010 för att se hur beskrivningarna av hur man
tillreder maten ändrat sig genom åren.
2 kommentarer:
gillar Danius
Den ligger i min trave över hyllvärmare som skall läsas i år. Blir ännu mer nyfiken på den nu när jag läste om hennes essä utifrån kokböcker :) Tack för inspirationen!
Skicka en kommentar