tisdag 5 september 2017

Veckoutmaning: kalla kårar

Den här veckan handlar det om kalla kårar hos Kulturkollo och i vanlig ordning har veckoutmaningen samma tema,
Vad får dig att känna krypande kalla kårar? Lista musik, film, konst och/eller böcker som får dig att känna klenmod, fruktan och ångest? Kanske skriver du en läslista till oss andra, kanske gör du en spellista eller så väljer du en helt annan form.

Jag är inte något större fan av skräck, varken i bok- eller filmform och har aldrig läst någonting av Stephen King (mitt enda försök slutade med att jag glömde den nyinköpta pocketboken på bussen, något som jag inte hänt mig varken före eller efter det).

John Ajvide Lindqvist är en skräckförfattare som jag däremot har läst alla böcker av och fått kalla kårar av. Det blir extra läskigt eftersom berättelserna utspelar sig i miljöer som är verkliga och lyckas göra vardagliga saker väldigt läskiga (som GB-gubben).


En annan författare vars böcker ger mig kalla kårar är norska Karin Fossum vars psykologiska thrillerromaner blir extra läskiga eftersom det känns som saker som skulle kunna hända i verkligheten.

När jag började tänka på vilka filmer som ger mig kalla kårar så kom jag snarare att tänka på skådespelaren Kiefer Sutherland än specifika filmer. Sutherland har dock genom åren spelat en rad karaktärer som varit mer eller mindre läskiga i filmer som Juryn – A time to kill, Öga för öga och Stand by me för att bara nämna några få.

4 kommentarer:

Viktoria sa...

Deckare kan ju definitivt räknas som skräck, även om de inte ligger i den där gråzonen som många av ex Theorins böcker gör.

Boklysten sa...

Läste någon bok av King för väldigt länge sedan och insåg att hans böcker inte var nånting för mig.

Sara Pepparkaka sa...

John Ajvide Lindqvists böcker har jag gillat, de jag läst.

FrökenChristina sa...

Sutherland i Juryn - A time to kill är verkligen en otroligt bra bild av en sydstatsrasist med drömmar om klanen. Lite läskig är han allt.