onsdag 14 februari 2018

Torkans år

Det är sommaren 1976 och det är en sommar med extrem värme och det har inte fallit en droppa regn. På en bondgård utanför en liten by i den fransktalande delen av Schweiz kämpar familjen Sutter för sin överlevnad när människor, djur och grödor försmäktar i värmen. Pappan har investerat hela sin förmögenhet i kycklingar och en modernare bondgård. När mammans vackra och exotiska väninna Cécilie flyttar in ändras allt. För den trettonårige Gus innebär allt som händer slutet på den sorglösa barndomen och allt som varit tryggt och stabilt.


Torkans år av Roland Buti är den första boken i vårens utgivning från Sekwa. Det är en stark uppväxtskildring om en familj som faller sönder. Det är också något så ovanligt (i alla fall för mig) som en schweizisk författare. Det är en berättelse om hur extremt väder påverkar allt levande. Torkans år är en riktigt pärla som verkligen förtjänar alla hyllningar som den fått. 

2 kommentarer:

Annette sa...

Jag håller helt med dig, det är en så fin och tragisk historia, samtidigt som den har en otrolig värme och humor i botten. Jag är glad att jag läste den.

Lena sa...

Den där boken låter intressant.