onsdag 8 juli 2020

Musan

London 1967, Odelle Bastien försöker fortfarande hitta sin plats i London efter att hon kommit dit från Trinidad några år tidigare. En dag erbjuds hon ett jobb som maskinskriverska på galleriet Skelton och träffar den glamorösa galleristen Marjorie Quick. De två utvecklar en vänskap och Marjorie hjälper Odelle att se sin potential, även om hon förblir ett mysterium, särskilt när ett okänt konstverk av en känd konstnär dyker upp på galleriet med en hemlighet.

Spanien 1936, Olive Schloss är dotter till en konsthandlare och har tillsammans med sin familj flyttat till södra Spanien där fadern hoppas hitta en ny stjärna på konsthimlen. Olive är en ung kvinna som håller på att utforska sina ambitioner som konstnär, men när konstnären och revolutionären Isaac och hans halvsyster Teresa dyker upp kommer allt att ändras.

Musan är den andra boken av den brittiska författaren som kom på svenska och det är den tredje som jag läser. Musan är en bok som jag på något sätt fick tag på som e-bok när den var ganska ny, men som jag inte läste eftersom jag inte var så imponerad av hennes första bok, Miniatyrmakaren, men efter att nyligen har läst Burtons senaste bok, Bekännelsen, nyligen och älskade den bestämde jag mig för att ge den en chans. Så här i efterhand har jag svårt att förstå varför jag inte har läst boken tidigare eftersom det visade sig vara en alldeles underbar bok, även om den behandlar svåra och mörka ämnen. Det är en gripande berättelse om två kvinnor i olika tider som försöker ta sig fram i miljöer där de möter motstånd från omgivningen.

Inga kommentarer: