fredag 19 maj 2023

Där askan blommar

 

1969 lämnar systrarna Trang och Quỳnh sin hemby på den vietnamesiska landsbygden för att hitta ett arbete i Saigon så att de kan betala sina föräldrars skulder. De får anställning på en av de många barerna i staden där de flirtar med amerikanska soldater. Kriget kommer allt närmare och de lever i skräck för FNL och deras våld. Trang förälskar sig i en amerikansk helikopterpilot och drömmer om att få leva resten av sitt liv med honom.
 
2016 börjar den föräldralöse Phong, som alltid har blivit retad för att han är barn till en vietnamesisk kvinna och en svart amerikansk soldat. Han hoppas på att kunna ta sig till Amerika för att kunna skapa sig en bättre framtid för sig och sin familj. Samtidigt bestämmer sig den amerikanska krigsveteranen Dan för att återvända till Vietnam tillsammans med sin fru i ett försök att lägga krigets fasor bakom sig genom att konfrontera sitt förflutna.
 
Där askan blommar är Nguyễn Phan Quế Mai andra bok på svenska och i likhet med den förra boken, När bergen sjunger, handlar även den här boken om krigets fasor och hur det påverkade civilbefolkningen. Den här berättelsen riktar fokus på hur kriget fortsätter att påverka dess offer många år efter dess slut och även kommande generationer. Särskilt fokus sätts det på hur illa man har de barn som föddes och som hade en amerikansk pappa. Det här är en oerhört stark berättelse som verkligen berör på djupet och som kommer att stanna kvar hos mig länge.
 
Historiska Media skickade boken

Inga kommentarer: