torsdag 10 maj 2012

Utställningar

När man som jag bor i norrlands inland så kan kulturutbudet kännas lite magert och det gäller att passa på att konsumera kultur när tillfälle ges. Just nu ges ett ypperligt tillfälle att se konst på Jamtli, där det visas två olika utställningar för tillfället. I helgen tog jag med mig mamma för att titta på utställningarna, och i vanlig avslutade vi besöket med ett besök på museets café (ett av stans bästa enligt mig).

Utställningen När och fjärran är ett samarbete med Nationalmuseum och har resandet som tema. Det är tavlor målade av konstnärer när de rest runt både i Europa och i Sverige. Här finns en hel del stora namn representerade som Anders Zorn, Bruno Liljefors, Erland Josephson och Carl Fredrik Hill. Utöver de tavlor som lånats ut av Nationalmuseum så finns det även en del tavlor från Jamtlis egen samling och min favorit på utställningen är en av de från Jamtlis samling. Det är en tavla av Maria Wrangel som föreställer Semsån i Lugnvik och som man bara vill kliva in i och gå omkring i. Jag hade svårt att slita mig från tavlan och hade gärna tagit med den hem.

Den andra utställningen som visas är en jubileumsutställning med anledning av att Jämtlands läns konstförening fyller 100 år i år och namnet på utställningen, 100 år och hundra konstnärer, beskriver vad den handlar om, nämligen att det är 100 konstnärer som är representerade och de spänner över drygt ett sekel. Utställningen visar på bredden och rikedomen som finns i Jamtlis arkiv. Man har valt att hänga tavlorna ganska tätt (annars får man inte plats med 100 tavlor) vilket för det mesta fungerar bra, men en del tavlor försvinner lite i mängden. Även i den här utställningen finns Anders Zorn representerad tillsammans med Carl Larsson, Primus, Anton Genberg, Leander Engström och min nya favorit Maria Wrangel (den här gången med ett kvällsmotiv från Åre). Jag måste för övrigt erkänna att jag är lite avundsjuk på min moster som har en underbar tavla av Maria Wrangel hemma.

Läs mer om båda utställningarna här 

Inga kommentarer: