tisdag 22 april 2014

Tematrio - Världslitteratur

Imorgon den 23 april är det Världsbokdagen och Lyran tjuvstartar firandet lite med en tematrio med världslitteraturtema.

En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong – är den första boken om den ätande och poesireciterande Shanghaipolisen Chen Cao (jag vet att jag tipsade om de här böckerna så sent som förra veckan, men de passar in här också). I likhet med de senare delarna i serien så utspelar sig även den här första boken i ett Kina under förvandling, där kommunismen samsas med en allt starkare kapitalism som skapat en ny rik överklass som gör lite som de vill. Det finns flera krafter som lägger sig i polisarbetet, något som gör att det viktiga inte alltid är att döma mördaren om politiken går före.

Utrensning av Sofi Oksanen – är den andra och hittills starkaste delen i Oksanens planerade kvartett om Estlands 1900-talshistoria som även består av Stalins kossor och När duvorna försvann. Utrensning är en berättelse om vad som skett för inte så länge sedan och inte särskilt långt bort från Sverige. I historien knyts det som hände under andra världskriget ihop med den moderna traffickingen, hela tiden med kvinnorna i fokus.


Ru av Kim Thúys – är den starka självbiografiska berättelsen om hur Kim tillsammans med sin familj lämnade hemlandet Vietnam och det inte helt okomplicerade med att starta en ny tillvaro i ett nytt land med nya seder och bruk.

7 kommentarer:

Sanna sa...

Oksanen är ett geni!

Boklysten sa...

Har läst både Stalins kossor och Utrensning, så det vore nog dags för När duvorna försvann.

Ugglanoboken sa...

Både Utrensning och Ru är riktigt bra böcker!

Lena sa...

Ru köpte jag på bokrean i år. Skall bli spännande att läsa!

Helena sa...

Ru plockade jag hem från biblioteket igår. Gillar också Shanghaideckarna :)

Anonym sa...

Ru och Oksanen har jag också läst. :-)

Freja sa...

Jag har inte läst nått av det du skriver om, tack för tips!