fredag 19 september 2014

Bokbloggsjerka 19 – 22 september

Det har äntligen blivit fredag och dags för veckans bokbloggsjerka.

Finns det något särskilt du brukar haja till över när du läser en bok?


Jag brukar faktiskt haja till lite när böcker förlägger en del av handlingen till Jämtland, framförallt från Östersund och västerut mot norska gränsen. Böcker där hela handlingen utspelar sig i Jämtland ger inte samma effekt då det oftast inte blir någon överraskning. När jag för några månader sedan försökte lyssna på en ljudbok så haja jag först till positivt när huvudkaraktären passerade länsgränsen, men sen gick det över i fasa när det påstods ta typ 90 minuter att köra mellan två orter som det i verkligheten är två mil mellan. Jag har inget emot att man gör om i geografin, men man behöver för den skull inte ändra avståndet mellan två verkliga orter. Nu var just den här boken så pass dålig överlag att jag gav upp på den.

Jag kommer också ihåg den häftiga känslan som jag fick i tonåren under läsningen av Ulf Lundells Vinter i paradiset som delvis utspelar sig i Åre, med rätt geografi enligt mamma som kommer ihåg hur byn såg ut innan det började byggas överallt. Dessutom så har omslaget på mitt exemplar en bild av den gamla macken i Björnänge, där släktens lilla stuga ligger några kilometer utanför själva Åre. 

Den dagen min uppväxtort Krokom dyker upp i en bok i ett annat sammanhang än att man passerar eller svänger av (typ mot Gärningsberg/Offerdal som i Elin Olofssons böcker) så kommer jag sannerligen att haja till. Det känns som en ort som man bara stannar i om man har ett ärende eller bor där.

13 kommentarer:

Sara Pepparkaka sa...

Jag brukar också haja till lite om det handlar om ställen där jag varit.

Hanneles bokparadis sa...

jag älskar böcker om Göteborg ♥

Sanna sa...

Det är kul med berättelser om ställen man själv känner till - men de måste vara väl beskrivna, annars blir det bara störande

Mia Eggimann sa...

Ja extra kul med ett ställe man känner igen

Anonym sa...

Jag skulle nog bli rätt irriterad om författaren hade med två verkliga orter som jag var bekant med och det visar sig att hen antingen slarvat eller helt enkelt bara struntat i att bry sig om hur de ligger i verkligheten...

Monika sa...

Nu när du säger det... även jag har hajat till över en bok av Lundell. Tror det var i Hjärtats ljus som de höll till i Kneippbyn utanför Visby. Många glada minnen därifrån :)

Lotten sa...

Ja, felaktiga saker när det kommer till lokalanknytning är något man hajar till av på ett negativt sätt.

Vargnatts bokhylla sa...

Ja platser som har betydelse för mig får mig att haja tll :)

Ewa K sa...

Geografiska platser som jag känner till är alltid kul att läsa om.

Åsa sa...

Platser man känner igen berör - kan bara hålla med. Får man en tillbakablick för platsens förflutna, är det ju då bara ett plus, såvida nu förundersökning gjort bra och fakta tycks stämma.

Lena sa...

Ja man hajar nästan alltid till när man i en bok helt plötsligt hamnar någonstans där man känner igen sig.

bloggbohemen sa...

Ja, det där med ändrad geografi när man vet hur det är egentligen är något jag också kan reagera på.

Freja sa...

Ja, det är mysigt att känna igen sig, men blir helt fel om de inte har koll på geografin. Som i "Inga kan älska som vi", där Isabella Scorupco ska till Järpen och kliver av tåget i Östersund för att ta bussen till Mattmar och sen gå till Järpen... NÄR HON BARA KUNNAT SITTA KVAR PÅ TÅGET!