onsdag 28 januari 2015

Veckans brott och utmaning

Den här veckan har Kulturkollo ett deckartema och veckans tisdagsutmaning lyder;
Om du måste välja en bok, en film och TV-serie som alla deckarälskare bör läsa/se – vilka skulle du välja och varför? 

Den bok som jag väljer får bli Mannen som gick upp i rök av Maj Sjöwall och Per Wahlöö, det är den andra boken i serien om Martin Beck och är en av deras bästa. Den är ganska kort, innehåller väldigt få lik (faktiskt inget alls som det verkar) och innehåller inget onödigt. Många av dagens deckarförfattare borde ta lärdom av enkelheten i de tidiga Beck-böckerna.

Filmen får bli filmatiseringen av Åsa Larssons debutroman Solstorm, som är en enligt mig ovanligt lyckad filmatisering av en deckare. Att historien utspelar sig under vintern i Kiruna gör det hela ännu bättre.

När det gäller tv-serier så har jag sett många deckarserier från Rättvisans män (Jake and the fat man) till den senaste favoriten The Mysteries of Laura och det är svårt att välja en favorit. The Mysteries of Laura är väldigt bra, så se den om ni inte redan gjort det. Den visas på Kanal 5.

4 kommentarer:

Lena sa...

Rättvisans män är en jättebra tv-serie. Har inte sett filmatiseringen av Solstorm trots att jag tänkt göra det.

Anonym sa...

Solstorm har jag sett, men inte läst. De andra är oläst/osett. Får ändras på.

Anna sa...

Jag gillar Åsa Larssons deckare väldigt mycket. Filmatiseringen har jag inte sett med de håller verkligen att läsa också. Miljön är mycket bra!

Eva-L sa...

Åh, jag älskade Jake and the Fatman!
Jag tror faktiskt inte att jag har läst en enda beck, men de står alla fint uppradade i min mans bokhylla, så det kanske är dags?!