onsdag 8 april 2015

Tisdagsutmaning: Generationer

Den här veckan har Kulturkollo ett generationstema och veckans tisdagsutmaning består av två frågor som var intressanta att fundera kring.

- Berätta om en bok, film, musik och/eller TV-serie som definierar din generation, d.v.s. en bok, film, musik och/eller TV-serie som påverkat din generation fundamentalt (stort ord p.g.a. dramatiken, men du kanske kan komma på något som påverkade, i alla fall lite).

Jag är född i sluttampen av 1970-talet så det var 1990-talet som var mina ungdomsår och där jag tog klivet ut i vuxenvärlden strax innan millennieskiftet. Då jag för tillfället sitter bredvid en årskamrat på jobbet så konsulterade jag henne om vad det var som formade vår generation. Det första vi kom på var att Killinggängets tv-serier hade stor betydelse för oss, särskilt I manegen med Glenn Killing och Nilecity och vi fortfarande kan en del sketcher utantill trots att det var väldig länge sedan vi såg dem. Andra favoritserier var Rapport till himlen och Fasadklättraren. Inom filmen så känns det som att Quentin Tarantino hade ett stort inflytande med filmer som Pulp Fiction och True Romance, i alla fall var det många som pratade om dem. Det var också här jag för första gången kom i kontakt med romantiska komedier, gärna med Hugh Grant som fumlig engelsman.

När det gäller musik så var det brittpop och grunge som dominerade med band som Oasis och Nirvana. När det kommer till mig så höll jag fast vid pudelrocken lite för länge för att sedan komma in på en del grunge och sedan bli betagen av Brett Anderson i Suede på Storsjöyran 1997 sedan jag upptäckt deras tredje album Coming up. Lite senare kom jag i kontakt med Manic Street Preachers, ett band som är favoriter än idag.

Det som varit svårast att komma på är vilka böcker som hade störst påverkan, vilket känns som att det borde vara det lättaste. Jag vill minnas att det pratades en del om Per Hagman, medan jag läste Hur långt är det till Hollywood? och Det börjar ännu tidigare av Joakim Forsberg. Det var också under den här perioden som jag upptäckte författare som Peter Høeg, Vilhelm Moberg, Jonas Gardell, Ulf Lundell och började läsa en massa deckare. När jag bläddrar i min gamla anteckningsbok där jag skrivit upp alla böcker som jag läste så inser jag att det var väldigt många manliga författare.

- Berätta om en bok, film, musik och/eller TV-serie som skildrar din generation på ett slående sätt, d.v.s. en bok, film, musik och/eller TV-serie som på ett trovärdigt sätt berättar historien om din generation.

Den här frågan är knivigare att svara på, kollegan och jag kom fram till att vår generation inte hunnit vår ungdom än. De flesta 90-talsskilldringar som finns är skrivna av dem som tog steget ut i vuxenvärlden i början av decenniet, dessutom så utspelar de sig ofta i de större städerna och inte på den norrländska landsbygden där vi växte upp. En film som skildrar tristessen på en liten ort är Lukas Modyssons Fucking Åmål. När det gäller tv-serier så gjorde dokusåporna sitt intåg under slutet av, vilket kanske kan ses som en dokumentation av min generation (själv konsumerade jag en rad sådana serier för 10-15 år sedan). Inom musiken är jag övertygad om att det finns artister som skrivit och sjungit om min generation, men det skulle innebära att jag skulle behöva lyssna på ny musik. Nu för tiden tycker jag bäst om ny musik som kommer från gamla favoriter, eller gamla favoriter som jag återupptäckt. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad många roliga alternativ du kom på. Jag håller med om allt (är född i mitten av sjuttiotalet). :)

http://tittelina.blogspot.com sa...

Kul att läsa om dina erfarenheter. Vi har några favoriter gemensamt, som t.ex. Ulf Lundell och Fucking Åmål :-).

Anonym sa...

Hejsan! Nu har jag lagt på ditt paket. Jag hoppas att du blir nöjd med innehållet :)

Kramar
/Din hemliga bokvän

Monika sa...

Jag är nog runt 15 år äldre, men filmerna och musiken på 90-talet var något jag gärna hängde på :)