torsdag 13 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven A

Linda på enligt O har dragit i gång med en nu utmaning, en alfabetsutmaning där det är fokus på kvinnor. Det börjar så klart med bokstaven A och jag hänger på.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?
Jag är väldigt förtjust i den italienska författaren Silva Avallone, hennes debut Stål är helt fantastisk och den senaste boken Marina Bellezza var nästan lika bra.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
En av mina absoluta favoritkonstnärer är danskan Anna Ancher som var en del av Skagenmålarna som var aktiva runt sekelskiftet 1900.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.
En av de mest intressanta svenska deckarförfattarna som kommit fram den senaste tiden är Anna Lihammer som imponerat stort med sina två deckare i 1930-talsmiljö.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?

Det finns många kulturella kvinnor som jag inte hunnit utforska än, en av dem är Kate Atkinson, vars senaste bok Liv efter liv verkar 

4 kommentarer:

enligt O sa...

Jag läser faktiskt Avallones ny just nu och den verkar lovande. Hade också med Lihammer, tycker att hennes böcker är riktigt bra. Och Skagenmålarna, blir lite nostalgisk.

Monika sa...

Funderade först på Silva Avallone, men sedan fick jag för mig att bara ha svenska kvinnor :)

Emelie sa...

Jag gillade Stål så mycket när den gick som radioföljetong, hörde den tyvärr bara sporadiskt då så borde kanske läsa hela. Tack för påminnelsen.

Mrs Calloway sa...

Stål är väldigt bra. liksom Liv efter liv