tisdag 18 augusti 2015

Ställ ut en väktare


Det har blivit femtiotal och Scout går numera under sitt riktiga namn Jean Louise och när hon återvänder hem för ett par sommarveckor så är det till ett förändrat södern som hon kommer till. Medborgarrättsrörelsen har börjat göra sig hörd och segregationslagarna är borta. Scout blir bestört när hon upptäcker att hennes pappa, den rättrådiga advokaten Atticus, gått med i ett medborgarråd som vill hindra den svarta befolkningen att få för mycket inflytande i samhället.

Det har gått 55 år sedan Harper Lee 1960 debuterade med Dödssynden, den enda bok som hon gav ut och som blivit en klassiker som läses än idag. Nu har man hittar och gett ut en bok som hon skrev innan Dödssynden, men som utspelar sig efter. Det man kan fråga sig är om det är rätt att ge ut en bok som en numera ganska dement författare haft i byrålådan i många år. Nu när jag läst boken så tror jag att den hade blivit en riktigt bra och viktig bok om den fått en omgång redigering till. Dock så är den även nu bättre än mycket annat som är nyskrivet.


Bonniers skickade boken

2 kommentarer:

Lena sa...

Den här är jag jättenyfiken på att läsa.

bloggbohemen sa...

Jag är lite tveksam till den här boken. Tyckte mycket om Dödssynden, men har lite svårt att uppbåda det där riktiga intresset för uppföljaren. Kanske blir den läst nångång trots allt.