fredag 21 augusti 2015

Svarthuset

På den lilla ön Isle of Lewis i Yttre Hebriderna chockeras befolkningen av ett brutalt mord, det första många, många år. När det visar sig att det finns likheter med ett tidigare mord i Edinburgh så kopplas polisen Fin Macleod in på fallet. Fin är född och uppvuxen på ön och när han nu återvänder för första gången på 18 år tvingas han möta sina gamla skolkamrater, plågoandar och sin första stora kärlek, Marsaili. Under utredningens gång så väcks en rad av de minnen som Fin försökt lägga bakom sig till liv igen.


Svarthuset är den första delen i Peter Mays trilogi om polisen Fin Macleod på Isle of Lewis och jag tycker alltid att det är spännande att läsa böcker som utspelar sig i lite annorlunda miljöer, som i det här fallet en karg ö i Yttre Hebriderna. Länge så är det här en av de bästa deckarna som jag läst på ett tag, med väldigt få lik (vilket jag gillar) och eftersom halva historien utspelar sig genom tillbakablickar på Finns barndom så händer det inte så jättemycket. Ja, i alla fall fram till slutet där det å andra sidan händer alldeles för mycket, vilket inte är helt ovanligt i deckare. Jag ser i alla fall fram emot att läsa den andra delen, Lewismannen, nu på semestern och den alldeles nyutkomna tredje delen, Lewispjäserna, lite senare i höst.

1 kommentar:

Lena sa...

Skall snart ta mig an Lewispjäserna. Har stormgillat de två första böckerna så jag hoppas att jag även kommer att tycka om avslutande delen.