måndag 14 december 2015

Tematrio - Litterära fantasier

Den här veckan har Lyran ett väldigt roligt tema på veckans tematrio, litterära fantasier.
Det bästa med litteraturen är att den skapar föreställningar och väcker fantasier hos läsaren. En del fantiserar om författare, en del om karaktärer och en om tider/platser. Berätta om tre saker du skulle vilja göra/platser du skulle vilja åka till/karaktärer du skulle vilja möta från litteraturen.

Ibland när jag läser brukar jag känna för att flytta in i de stora, gamla slott som boken utspelar sig i, men brukar sedan tänka att det är nog väldigt kallt och dragit. Ett slott som däremot nog är både varmt och mysigt är Hogwarts och dit skulle jag gärna åka på besök för att känna på atmosfären och hänga med Harry och de andra. Skulle även passa på att besöka Hogsmeade och Diagon Alley när jag ändå var i närheten.

Ett annat ställe där jag gärna skulle göra en rundresa är i Middle-earth från Tolkiens Lord of the Rings. Dels så vill jag hänga i The Shire med Hobbitarna för att det verkar vara så gemytligt där och det verkar alltid finnas te och kakor. Medan Rivendell verkar vara ett utmärkt ställe för när man vill slappna av. Sedan skulle jag avsluta med ett besök i Minas Tirith, som verkar vara en vacker stad där det kanske händer lite mer. Helst vill jag åka hit när varken Sauron eller Saruman härjar och sprider skräck.


Ett ställe som är lättare att åka till eftersom det faktiskt existerar i den verkliga världen är Shanghai, fast helst skulle jag vilja utforska staden tillsammans med Inspector Chen Cao som verkligen vet vart man äter den bästa maten som både är och billig. Dessutom så skulle man få en lektion i klassisk kinesisk poesi. Dessvärre så är Chen Cao inte verklig, så jag får hitta en annan guide.  

9 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

gillade verkligen att läsa alla tre böckerna Sagan om ringen

Boklysten sa...

Shanghai skulle inte vara dumt att besöka.

Robert W sa...

Shanghai låter spännande. Riskerar man fortfarande att bli shanghaiad? ;)

Mrs Calloway sa...

Shanghai och kinesisk poesi låter väldigt lockande!

Sanna sa...

Jag är också inne på Hobsala! Det kanske går att läsa ut tillräckligt mycket tips ur deckarna för att bygga ihop en egen Shanghaiguide?

Monika sa...

Jag hade gärna hängt med hobbitarna, men det andra i Midgård får nog vara för mig :)

Lena sa...

Tre lockande ställen att besöka.

Åsa sa...

En trivsam te-stund hos Hobbitarna vore inte dumt! :)

Lotten sa...

The Shire lockar, men de övriga miljöerna i Sagan om Ringen verkar lite väl våldsamma ;-)