tisdag 14 juni 2016

En enkät om resor i kultur och verklighet

Den här veckan ägnar sig Kulturkollo åt resor i olika former och i vanlig ordning så går veckoutmaningen i samma tema, den här gången med en reseenkät.

Vilken bok om en eller flera resor tycker du om?
Det finns många bra böcker om resor, som till exempel Utvandrarna av Vilhelm Moberg och Sagan om Ringen av Tolkien.

Road movies är en egen genre. Vilken är din favorit och varför?
En väldigt bra film som jag tycker passar in i kategorin road movie är True Romance med Christian Slater och Patricia Arquette i huvudrollerna (att google inte verkar hålla med mig struntar jag i, det sker i alla fall en förflyttning i filmen).

Vilken låt om att resa sjunger du gärna med i?
Jag hade lite svårt att komma på en passande låt, men i låten Robert Mitchum (från skivan Världens räddaste man) sjunger Olle Ljungström i alla fall ”Vi är på väg upp till månen, vi är på väg, för att träffa Robert Mitchum, vi är på väg”.

Inre resor är också resor. Presentera ett verk som beskriver en inre resa!
Jag tycker att det väldigt ofta sker inre resor i böcker, men just nu kan jag inte komma på någon passande bok.

Vilken plats/miljö läser du helst om eller ser filmer från?
Även om jag tycker om att upptäcka nya miljöer via böcker och filmer, så tycker jag ändå bäst att läsa om platser som jag varit på eftersom jag då kan se miljön framför mig på ett annat sätt.

Vilka platser eller miljöer gillar du inte att läsa om eller se filmer från?
Nej, jag har inga platser som jag inte gillar att läsa om eller se filmer från.

Har du gjort några resor inspirerade av ett eller flera kulturella verk? Berätta!
Efter att läst Expeditionen av Bea Uusma så besökte jag Andréemuseet i Gränna för att se sakerna i verkligheten. Resan kombinerandes med ett besök i Vadstena med klostret och drottning Filippas grav och även ett besök på Ellen Keys Strand.

Vilken kulturell resa drömmer du om att göra?
Eftersom jag länge varit drömt om och pratat om att jag vill åka tillbaka till Paris, så börjar det kanske bli dags att ta tag i saken snart (viket jag också sagt i några år nu).

Berätta om en resa du planerar att göra i sommar?
I sommar (om exakt 50 dagar enligt reseappen) så kommer jag att åka till Gran Canaria för en veckas total avslappning. Det som kommer att göra den charterresan lite extra intressant är att jag flyger från Trondheim, så allt är på norsk. (Det är för övrigt betydligt närmare till Trondheim till Arlanda från Östersund, plus att tågen passar ihop med flygtiderna)

Vilket land reser du gärna till?
Det finns många länder som jag gärna reser till (eller i alla fall som jag skulle vilja besöka en gång till), men ett land som gärna

Vart går din drömresa?
Det finns så många ställen jag skulle vilja åka till att jag inte orkar räkna upp dem här, men ingen som jag drömmer extra mycket om. Det enda som jag skulle behöva är tid och pengar.

Vilket resmål lockar dig inte alls?

Det finns inte så många ställen som inte lockar mig alls. Tidigare har jag tyckt att charterresor till solen inte var ett dugg lockande, men nu börjar jag se charmen en veckas total avslappning, badande och läsning.

5 kommentarer:

Kulturkollo Linda sa...

True Romance minns jag som mycket bra, men jag kommer knappt ihåg vad den handlar om. Det bästa med charterresor är helt klart att det inte går att göra så mycket mer än ingenting. Det behövs ibland.

Monika sa...

Charterresor och fullständig avkoppling är inte alltid fel, det är vad jag egentligen längtar efter just nu.

Vad spännande att flyga från Trondheim. Och stackars Arlanda som tappar resenärer från både norra och södra Sverige. Här åker vi till Köpenhamn allihop :)

Anna sa...

Expeditionen! Såklart! Jag måste också ta mig till Gränna och Andréemuséet, det är en fascinerande berättelse - och fantastisk bok!

Boklysten sa...

Charterresor till solen är inte helt fel ibland...

Tantaugusta sa...

André-museet! Vilket bra tips om sommarvädret skulle visa sig bli alltför tråkigt.