lördag 18 juni 2016

Våran hud, vårat blod, våra ben

Ett barn står natt efter natt i fören på finlandsfärjan och verkar vänta på något. En lastbilschaufför plockar upp en liftare med misstänkt lite bagage. Ett ungt par köper ett hus som är ovanligt billigt och där det står ”OBS speciella omständigheter” i annonsen, En gymnasieklass har återträff på en ö långt ut i skärgården på midsommaraftonen. En kvinna gifter in sig i en framgångrik familj, men får betala ett högt pris.

Våran hud, vårat blod, våra ben är John Ajvide Lindqvists tredje samling med noveller och den här boken innehåller sju stycken, som alla är publicerade på olika håll tidigare och jag har läst två av dem innan. Ajvide Lindqvist visar återigen att han är en mästare inom skräckgenren och i de här kortare berättelserna blir det mer koncentrerat än i romanerna. En av de allra läskigaste är Speciella omständigheter som är helt oblodig och där det vardagliga gör att det blir extra obehagligt. I slutet av boken så finns ett nyskrivet efterord där Ajvide Lindqvist berättar hur han jobbar med noveller och hur varje novell kom till, vilket ger en insikt till hur han arbetar. En liten varning bör kanske utfärdas för den här boken om man inte gillar blod, monster och allmänna läskigheter.


Ordfront skickade boken

1 kommentar:

Ina sa...

Ajvide är otroligt skicklig författare av noveller och kortroman. Ruggigt bra bok men kanske inte att läsa till mat eller fika. Känns som en utvidgning av verkligheten. Tänk att bli strandad på en ö......