tisdag 16 augusti 2016

Veckans utmaning: Min bästa danska …

Efter att ha haft ett uppehåll över sommaren så har Kulturkollo nu börjat med sina temaveckor igen, och den här veckan är det Danmark som står i fokus. I vanlig ordning så handlar även veckoutmaningen om Danmark.

Det finns mycket bra grejer om kommer från Danmark, inte sant? Massor av bra deckare både i bokform om som TV-serier. Filmer som utmanar, griper tag och roar. Snygg design och tidlösa konstnärer.
Veckans utmaning är att göra en ”best of”-lista över dina danska favoriter.

1. Min bästa danska författare/bok
Peter Høeg är en av mina absoluta favoritförfattare sedan jag var i tonåren och jag skulle säga att hans bästa bok är De kanske lämpade, eller möjligtvis debuten Föreställning om det tjugonde århundradet.

2. Min bästa danska film
Jag har ärlighetens namn lite svårt att på rak arm komma på vilka danska filmer jag sett, men jag vet i alla fall att Festen gjorde ett väldigt starkt intryck när jag såg den.

3. Min bästa danska tv-serie
Den här frågan är desto enklare att svara på eftersom jag älskar det danska kostymdramat Badhotellet, som handlar personal och gäster på ett jylländskt badhotell under mellankrigstiden.

4. Mitt bästa danska kulturtips (kan vara vad som helst som du gillar t. ex. musik, mat, konst, en plats, en person)

Jag är väldigt förtjust i Skagen, den lilla mysiga staden på Jyllands nordspets som för drygt 100 år sedan var en konstnärskoloni. Förutom att Skagens museum har en stor samling tavlor av konstnären som PS Krøyer, Anna Ancher, Christian Krogh och Michael Ancher, så kan man även besöka Anna och Michael Anchers hem och Brøndums hotell. 

9 kommentarer:

Annette sa...

Ja, där hade vi en hel del gemensamt :) Jag har däremot inte läst något av Peter Høeg, konstigt nog. När alla pratade om Fröken Smillas känsla för snö, tänkte jag att jag måste läsa den, men det har ännu inte blivit av. Men du rekommenderar ett par andra böcker av honom ser jag, så jag kanske skall tänka om och välja något av dina förslag.

http://tittelina.blogspot.com sa...

Vi är tydligen många som gillar filmen Festen. Inte alls konstigt. Tack för dina tips!

Monika sa...

Jag har inte läst något av Peter Høeg, men jag har sett filmen Fröken Smillas känsla för snö och den gillade jag i alla fall :)

Ju mer jag läser om den där Festen så undrar jag om det kan vara så att jag har sett den. Det kommer några väldigt tydliga bilder i huvudet, men de kan ju lika gärna vara från någon annan film.

FrökenChristina sa...

Jag funderade på Peter Høeg men det var så länge sedan jag läste något av honom.

Lotten sa...

Gillade också Peter Hoeg en gång i tiden!
Och Skagen tipsade jag också om.

Bara hittepå sa...

Jag är lite sur för att jag missat Badhotellet. Verkar helt i min smak.

Bokdamen sa...

Jag har sett Fröken smillas känsla för snö, men inte läst något av Peter Höeg. Ännu.

Boklysten sa...

Har bara läst Fröken Smillas känsla för snö men borde kanske läsa nånting annat också av den författaren.

Ugglanoboken sa...

Hoeg och Skagen finns på min lista också!