lördag 3 december 2016

Marjane Satrapi

När jag nyligen läste det fantastiska seriealbumet Persepolis, där Marjane Satrapi berättar om sin uppväxt i Iran, blev jag glad över upptäckten att biblioteket hade ytterligare två av hennes seriealbum, Kyckling och plommon och Broderier, som även de berättar om livet i Iran.

I Kyckling och plommon berättar Satrapi den tragiska historien om sin mammas farbror Nasser Ali Khan som var en gudabenådad musiker i 1950-talets Teheran. När hans hustru en dag slår sönder hans älskade tar (en iransk luta) tappar han helt lusten att leva och bestämmer sig för att dö. Under de sista åtta dagarna av sitt liv ser han tillbaka på sin ungdom och hur livet kommer att bli för hans barn. Det är en bra och stark berättelse om en man som inte klarar av världen.


Broderier utspelar sig runt samovaren som nio kvinnor samlas runt efter middagen och där de berättar sina historier och avslöjar sina innersta hemligheter. De berättar om hur man kan låtsas vara oskuld, hur man slipper undan arrangerade äktenskap, vilket mirakel en plastikoperation vara och fördelarna med att vara älskarinna. Det är en bok som ger insikt om hur det är att vara kvinna i ett land där man kan (eller i alla fall kunde) bli bortgift som trettonåring med en 69 år gammal gubbe, som en av kvinnorna blev i sin ungdom.

Inga kommentarer: