måndag 30 januari 2017

Tematrio - Barn- och ungdomsböcker

Den här veckan handlar det om barn-och ungdomsböcker i Lyrans tematrio, en bokkategori som jag inte läser så mycket av.

Både under 2016 och nu i inledningen av 2017 läser jag mer barn- och ungdomsböcker än någonsin. Förutom då jag var barn eller ungdom, alltså. Jag väljer gärna böcker som kategoriseras för 9-12 år, men läser också ibland för lite äldre ungdomar. Ge mig därför era bästa tips, från nu eller då. Berätta om tre riktigt bra böcker för barn i olika åldrar!

En författare som jag älskade som tonåring och som jag fortfarande tycker är väldigt bra är Maria Gripe, och då främst Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia – en sällsam historia.

En bilderbok som varit populär hos barn sedan den kom ut i slutet på 1940-talet är Nalle av Grete Janus och Mogens Hertz. Det är egentligen en enkel berättelse om Nalle som är gul och som har blå byxor med hängslen, en vit haklapp och en röd stol att sitta på.


Ett nyare bidrag till veckans trio är Tio över ett av Ann-Helén Laestadius, som fick förra årets Augustpris i barn- och ungdomsklassen, om Maja som inte kan sova eftersom hon är rädd för att sprängningarna i gruvan kommer att göra så att hela Kiruna rasar.

10 kommentarer:

Maria sa...

Tordyveln flyger i skymningen läste jag flera gånger som barn, den är mycket bra. Agnes Cecilia borde jag nog läsa, jag såg bara tv-serien.

Sara sa...

Ja! Bra böcker allihop på olika sätt.

Hanneles bokparadis sa...

Maria Gripe är fantastisk

Helena sa...

Agnes Cecilia tyckte jag mycket om, medan Tordyveln inte lämnade några bestående intryck alls (var kanske för ung när jag läste den).

Midnattsord sa...

Maria Gripe är en stark favorit här med. Tio över ett har jag hört talas om men ännu inte läst.

Sanna sa...

Jag minns bara känslan av Agnes Cecilia, inte vad den egentligen handlade om. Kanske ngt att läsa om som vuxen?

Monika sa...

Tio över ett känner jag att jag nog måste läsa.

Mia Eggimann sa...

Tio över ett har jag i bokhyllan.

Lena sa...

Älskar Maria Gripes böcker. Läste nyss Pappa Pellerins dotter och har även Glasblåsarens barn och Tordyveln flyger i skymningen, i min bokhylla.

Åsa sa...

Maria Gripes böcker är fantastiska! :)