tisdag 30 januari 2018

Tematrio - Rasism/slaveri

Lyran har fått lite problem med tidsinställningen av inlägg och därför kommer tematrion lite sent även den här veckan. Så här beskriver Lyran veckans tema,
Temat är inspirerat av en roman jag läser just nu och det är ett tungt, men viktigt tema. Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om rasism/slaveri!

Vända hem av Yaa Gyasi handlar slavhandelns konsekvenser, både i Afrika och i Nordamerika, i en berättelse som sträcker sig från 1700-talet och framåt.

Dödssynden av Harper Lee är en stark barndomsberättelse som utspelar sig i amerikanska södern och där Scout får upp ögonen för rasismen och fördomsfullheten när en svart man anklagas för våldtäkt och har svårt att få en rättvis rättegång. Även Harper Lees andra roman Ställ ut en väktare är läsvärd och handlar om samma tema.


En bok jag inte hunnit läsa än, men som jag vill läsa och som ligger här och väntar här hemma (ett lätt vattenskadat exemplar på engelska som jag fick med mig hem från byteshyllan på hotellet på Mallorca i höstas), är Den underjordiska järnvägen av Colson Whithead som handlar om de som smugglade slavar till friheten.

7 kommentarer:

Sanna sa...

Kan det ha varit Lundströms bokradio som talade om Den underjordiska järnvägen? Jag vet att jag hörde tipset nyligen och blev sugen men sedan raskt glömde bort, så tack för påminnelsen!

Hanneles bokparadis sa...

inte läst dessa, än

Boklysten sa...

Den underjordiska järnvägen vill jag läsa.

enligt O sa...

Jag vill också läsa Den underjordiska järnvägen!

Robert W sa...

Vända hem måste jag lägga på minnet.

Åsa sa...

Dödssynden är en sån bok man minns, nyfiken på författarens andra roman oxå. Tack för tips vad gäller de andra två!

Mrs Calloway sa...

Dödssynden har jag både läst och sett. Colson hörde jag om i Lundströms bokradio. har inte bestämt om jag ska läsa den