tisdag 17 april 2018

Veckoutmaning: Favoritsyskon


Den här veckan handlar det om syskon hos Kulturkollo och i veckans utmaning handlar om vilka syskonrelationer som vi kommer att tänka på.

Inom musiken var de första som jag kom att tänka på Johanna och Klara Söderberg som gör ljuv musik tillsammans som First Aid Kit.

Sean Moore och James Dean Bradfield är tekniskt sätt kusiner, men har vuxit upp tillsammans som bröder, utgör två tredjedelar av Manic Street Preachers.

Inom litteraturen finns det många intressanta syskonrelationer och en favorit är Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren, där bröderna Skorpan och Jonatan visar sin kärlek förvarandra både på jorden och i Nangijala.

I Jane Austens böcker är det ofta relationen mellan systrar som står i fokus, som systrarna Dashwood i Förnuft och känsla och systrarna Bennet i Stolthet och fördom.

En betydligt nyare skildring av en syskonrelation är Agnes Lidbecks roman Förlåten om två systrar som tillbringar semestern tillsammans för första gången på många år när de tar hand om sin pappas dödsbo.

3 kommentarer:

Viktoria sa...

Åh, men tänk att ingen tänkt på Austens alla syskonrelationer innan. De som är så himla centrala i hennes böcker! Och ja, First Aid Kit förstås! Och bröderna lejonhjärta!

Boklysten sa...

Bröderna Leijonhjärta borde jag läsa.

FrökenChristina sa...

Tog också med Austens syskonsskaror. Bröderna Lejonhjärta är ju egentligen en självklarhet.