söndag 22 oktober 2023

Själens telegraf

 

1992 bor trettonåriga Iris tillsammans med sin mamma i Somerset, England i ett hus som de kanske äger. När landet präglas av lågkonjunktur och arbetslöshet är orosmolnen på Iris himmel mer diffusa. Vem är mannen som en dag dyker upp och frågar om huset? Vilka av mammans berättelse ska hon tro på? Det är också sommaren då Iris bestämmer sig för att bränna ner mammans hus,
 
1998 bor Iris i Glasgow, Skottland och hon umgås i kretsarna kring konsthögskolan och har inte särskilda framtidsdrömmar. På en nyårsfest träffar hon musikern Rupert och de bildar tillsammans ett band som är tänkt att ta hela världen med storm. När behovet av pengar blir akut hotas Iris trygghet.
 
Själens telegraf är den senaste romanen från den svenska författaren och översättaren Amanda Svensson och det är en berättelse om kärlek, ägande, lojalitet och svek. Jag har gillat Amanda Svensson böcker sedan jag läste den för många år sedan och tycker att hon bara blir bättre och bättre. Det här en berättelse som även om den tar tag i mig från början fick ta sin tid eftersom den innehåller väldigt mycket på sina 250 sidor.

Inga kommentarer: