måndag 28 januari 2013

Pride and Prejudice 200 år!

Den 28 januari 1813 så kom ett av litteraturhistoriens största mästerverk (i alla fall om man frågar mig) ut, Jane Austens Pride and Prejudice, Stolthet och fördom på svenska. Boken fyller alltså 200 år just idag och det är värt att uppmärksammas här hos den läsande kaninen. När Pride and Prejudice kom ut så var författaren anonym och på titelbladet stod det ”by the author of Sense and Sensibility”. Sense and Sensibility (Förnuft och känsla) hade kommit ut ett par år tidigare under pseudonymen ”A Lady”. Mycket har hänt under de 200 år som gått sedan dess, idag är Jane Austen en av de mest kända författarna och hennes böcker hittar ständigt nya läsare.

Jag har läst Pride and Prejudice flera gånger både på svenska och engelska och det är en av mina absoluta favoritböcker genom alla tider. När jag läser boken så känns det inte alls som att jag läser en bok som är 200 år gammal, språket är fortfarande fräscht. Nyöversättningen av Gun-Britt Sundström som kom 2011 är helt underbar och fångar verkligen bokens själ.  


Hur firar man då en boks 200-årsdag? Jag funderar på att se om BBCs mästerliga filmatisering i sex delar med Colin Firth i rollen som Mr Darcy, och eftersom det är en vardag så får jag väl vifta lite extra med min Pride and Prejudice-mugg från Penguin på jobbet.

2 kommentarer:

Hundöra sa...

Jag har bara läst den gamla översättningen som är väldigt bra. Men jag har velat läsa nyöversättningen av Gun-Britt Sundström. Boken är ju så fin också, fast jag har redan flera upplagor av boken både på svenska och engelska.

Ugglanoboken sa...

Trevligt inlägg! Och muggen är ju hur snygg som helst!