onsdag 2 oktober 2013

Enigma of China

När en hög partimedlem, Zhou Keng, utreds sedan det på Internet dykt upp uppgifter om hans korruption, hittas död så kallas Chief Inspector Chen Cao vid Shanghaipolisen in för att hjälpa till med utredningen. Partiet vill få dödfallet klassas som självmord, men Chen Cao tycker att det finns för många frågetecken kring dödsfallet. När en av poliserna som arbetar med fallet råkar ut för en mystisk olycka stärks Chens misstankar och han börjar utreda mordet väl medveten om att han riskerar att förarga mäktiga personer högre upp i partiet och att det mycket väl medveten om att det kan vara hans sista fall som polis.
 
Chief Inspector Chen Cao är inte som andra poliser i böckernas värld, han är egentligen en poet och översättare som efter universitetsutbildningen placerades vid polisen av staten och har där blivit känd som en duktig och samvetsgrann polis som ibland använder sig av okonventionella metoder. Chen Cao är även en polis som går runt i Shanghai och äter mycket (eller i alla fall beställer mycket mat i den här boken) och reciterar poesi lite nu och då (minst en gång per kapitel).
 
Enigma of China är den nionde boken om Chen Cao och den tar sig an problem som uppstått i dagens Kina med korruption och de orättvisor som skapats av att delar av befolkningen tjänar mycket pengar medan andra lever kvar i fattigdomen. I boken pratas det en del om ”socialism with Chinese characteristics”, vilket är den märkliga blandning av kommunism och kapitalism som råder i dagens Kina där du kan åstadkomma mycket genom att ha de rätta kontakterna och använda sig av tjänster och gentjänster. I vanlig ordning så är det intressant att läsa Qiu Xiaolong och Chen Cao är en av mina favoritpoliser i deckarvärlden, men den här boken känns mer pessimistisk än de tidigare och jag får inte vanliga längtan efter att sätta mig på nästa flyg till Shanghai för att strosa omkring och äta mat.

Inga kommentarer: