tisdag 26 november 2013

Tematrio - prisvinnare

Precis som Lyran så har jag inte kännt mig särskilt intresserad av årets Augustpris (mycket beroende på att jag bara läst en av de arton nominerade), men den här veckans tematrio handlar om prisvinnare lite mer allmänt.

Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg - fjolårets Augustprisvinnare i den skönlitterära klassen. Det är en stark berättelse om en sons sökande efter sin pappa, som aldrig lyckades lämna upplevelserna i getton och koncentrationsläger.

”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg - en annan vinnare från fjolåret, den här gången i fackboksklassen. En tjock och oerhört bra och välskriven biografi över Rauol Wallenberg, som blev en av de mest otippade hjältarna under andra världskriget när han hamnade i Budapest där han räddade tusentals med judar i krigets slutskede.

Stora döden av Dick Harrison - vinnare i fackboksklassen år 2000. Man kan fråga sig hur roligt kan det vara att läsa en tegelsten om digerdöden, den stora pestepidemin som tog livet av en stor del av europas befolkning under medeltiden. Svaret i det här fallet är att det kan vara roligt, intressant och lärorikt.

4 kommentarer:

Sanna sa...

Tunga teman!

Monika sa...

Jag känner mig ganska mätt på dokumentära böcker just nu, men jag gör en mental anteckning :)

Lena sa...

Har inte läst någon av dessa!

Ina sa...

Lite för tungt, eller snarare tjockt för min smak. Börjar ambitiöst och kroknar efter 100 sidor.
De två första har jag börjat på men......