tisdag 18 februari 2014

Bokgeografi Finland

Linda på Enligt O har återvänt till sin nygamla blogg och där fortsätter bokgeografin, som den här tisdagen har fokus på vårt östra grannland Finland.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Utrensning utspelar sig visserligen i Estland, men den är skriven av en av en av Finlands största författare, den fantastiska Sofi Oksanen. Boken handlar om Estlands nutidshistoria under ockupationen av landet under andra världskriget och den mer moderna traffickingen. Även Oksanens andra böcker, Stalins kossor, Baby Jane och När duvorna försvann, är väldigt läsvärda (även om Utrensning är i en klass för sig).

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Jag har läst alla av Leena Lehtolainens deckare som finns översatta till svenska och har tyckt att de varit bra, även om jag blev lite besviken på den senaste boken Var är alla flickor nu?. Även om jag blev lite besviken på den senaste boken, så tycker jag ändå att Maria Kallio är en sympatisk och trovärdig polis och hjältinna.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Efter att ha hört mycket gott om Kjell Westös senaste bok Hägring 38 så har jag blivit sugen på att läsa den, men jag vet inte riktigt när jag kommer att få tid.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.
Det är svårt att tänka på finsk kultur utan att tänka på Iittala och deras glasdesign. När det kommer till finsk musik så är jag mest bekant med bandet HIM, som jag lyssnade mycket på under en period. 

3 kommentarer:

enligt O sa...

Måste verkligen ta och läsa Utrensing! Och Westö. Läslistan är lååååång!

Jenny H sa...

HIM har jag inte hört talas om, alltid spännande med ny musik!
Oksanens Utrensning har jag oläst i bokhyllan härhemma. Ska bara ta mig för att läsa!
Roligt att läsa dina tips!

Ugglanoboken sa...

Jag är också sugen på att läsa Kjell Westö - vet många som gillar honom, så jag har ganska höga förväntningar.