måndag 3 februari 2014

Tematrio - Vinterväder

Den här gången handlar Lyrans tematrio om vinterväder, och det är något som passar mig då det känns som hemma (är man norrlänning så är man). Den här gången hade jag lite problem att komma på en trio då jag använde upp de bästa böckerna förra året då det också var ett vintertema.

Yngste karolinen av Karl-Aage Schwartzkopf - en bok som jag läste som barn och som stannat kvar i minnet. 11-årige Anders gör sitt första fältåg i general Armfeldts armé under fälttåget mot Trondheim 1718-19 och hans drömmar om att bli militär på riktigt krossas av krigets verklighet. Värst blir det under återtåget till Sverige då de tågar i snöstorm över fjället efter att Karl XII skjutits vid Fredrikshalds fästning. Historiens ramberättelse är ett verkligt fälttåg där cirka 4000 karoliner dog eller blev invalidiserade (det hjälpte inte att den första byn de kom till, Handöl, bestod av typ fem hus som skulle försöka ta hand om ett par tusen soldater).

Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski - en underbar bok som jag hade glömt att den innehöll en isstorm tills jag blev påmind av Lyran. Det är en riktigt må bra-bok om ett kvarter i Quebec där invånarna kommer närmare varandra under den isstorm som lamslår staden.

Nybyggarna av Vilhelm Moberg - den tredje delen i Utvandrar-eposet utspelar sig under flera år, men har en av de starkaste scenerna med vinterväder i den svenska litteraturhistorien när Karl-Oskar under en snöstorm tvingas slakta oxen, som han efter en lång tids sparande och slitande lyckats köpa, för att rädda sonen Johan från att frysa ihjäl (han stoppar pojken i buken). När jag pratat med kollegor som inte läst böckerna, men som sett filmerna för många år sedan, så är det den här scenen de kommer ihåg.

6 kommentarer:

Lena sa...

Utvandrarsviten är så fantastiska böcker. Läste dem när jag var yngre och har börjat en omläsning. Det är snart dags för andra delen!

Sanna sa...

Jag tänkte också genast på Moberg! Den där med fiskarna som ändrar riktning börjar jag bli väldigt nyfiken på, så mycket som alla talar varmt om den.

Jenny H sa...

Många som tipsar om "Fiskar ändrar...". Kanske en bok att läsa i år, med andra ord! Nybyggarsviten läste jag, det var många år sedan nu, men den där scenen med snöstormen minns jag tydligt. Och jag är också speciellt förtjust i vinterskildringar, växte upp i Norrland fram till dess att jag fyllde elva år, så det känns nostalgiskt/hemma för mig också. :-)

Monika sa...

Får nog ta mig en titt på den där Fiskar ändrar riktning i kallt vatten.

Freja sa...

Karolinernas öde är verkligen sorgligt, kallt och snöfyllt! De där fiskarna som ändrar riktning är det flera som skriver om, den kanske jag ska testa!

Ina sa...

"Fiskarna...." kan verkligen rekommenderas.
Och vinter i Mumindalen så klart