måndag 17 februari 2014

Marias testamente

I Marias testamente berättas historien om Jesus ur hans mamma Marias perspektiv, vilket skiljer sig något från andra perspektiv. Flera år efter korsfästelsen lever Maria ensam i den gamla staden Efesos, lärjungarna håller henne med mat och husrum och besöker henne ofta, men hon vill inte samarbeta med dem då hon motsätter sig deras syn om att han var Guds son. Maria sörjer sonen som hon tyckte dog i onödan och tycker att lärjungarna var en grupp fega män som inte räddade honom, även om hon är medveten om att hon själv flydde på avrättningsdagen för att rädda sitt eget skinn. När sonen började predika om att han var Guds son och fick myndigheternas ögon på sig så ville Maria helst ta med honom hem för att gömma honom tills han blivit bortglömd.

Marias testamente är en trevlig liten berättelse som ger ett annat perspektiv på en välbekant berättelse, och det känns inte otroligt att jungfru Maria kanske inte tyckte att det var så roligt att hennes förstfödde son avrättades som upprorsmakare. Det är en välskriven berättelse som berör och som ger en annan syn på en av historiens mest ikoniska figurer.


Norstedts skickade boken

2 kommentarer:

Lena sa...

Åh, den verkar läsvärd!

Ina sa...

Tack för tipset. Det blir bra med en tunnis efter Steglitsan som jag håller på att knapra mig igenom. Även Svt:s Y. Duke gav boken ett mycket gott omdöme.