lördag 26 april 2014

När kejsaren var gudomlig

Det är början av 1942 i Berkeley, Kalifornien och en kvinna stannar till för att läsa ett anslag som är uppsatt utanför postkontoret. Sedan går hon hem och börjar packa och städa. Samma sak gör tusentals andra japanska amerikaner som i princip över en natt förvandlats till fienden. Tillsammans med sin familj åker hon med tåget som tar dem till interneringslägret där ökendammet, taggtråden och barackerna väntar.

När kejsaren var gudomlig är en stark berättelse om ett mörkt kapitel i USAs 1900-talshistoria, där man utmålade en hel folkgrupp som fiender och helt enkelt samlade ihop dem i läger, på liknande sätt som gjordes i andra delar av världen under andra världskriget. Även om När kejsaren var gudomlig skrevs före Vi kom över havet (som kom på svenska förra året) så tar den ändå vid lite där den boken slutade. Julie Otsuka har även med den här boken skrivit en stark berättelse om en grupp människor vars hemska öde jag varit omedveten om. Och återigen så tycker jag att boken lilla format bara är till fördel då det gör att berättelsen känns tajtare.

Bonniers skickade boken

2 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar vara en intressant bok om en del av historien som man inte hör speciellt mycket om. Den här skulle jag också vilja läsa! Tack för tipset.

Lena sa...

Denna verkar läsvärd!!