måndag 19 maj 2014

Tematrio - Norge

Så några dagar efter 17 maj så har Lyrans tematrio ett lite annorlunda tema, så här skriver hon;

Idag har jag pratat norska för första gången på många år. Det gick som en dans. Därför - och för att vi nyligen firat 17 mai - är veckans tema norskt. Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter. För er som möjligen inte vet om ni är mest norska eller svenska är valet fritt. 

Harry Hole-serien av Jo Nesbø är en av de deckarserier som jag har svårt att låta bli trots att jag tycker att de senare böckerna inte håller samma klass som tidigare och att författaren börjar fresta lite väl mycket på i alla fall den här läsarens tålamod. Min favorit i serien är nog Rödhake.

Erlend Loe är självskriven i min norska trio och jag gillar så många av hans böcker att jag inte kan välja ut en favorit. Loes skruvade underfundiga humor är min typ av humor och jag blir glad så fort jag hör att han är på väg med en ny bok. Eftersom det precis kommit en ny bok på svenska, Inventering, så lär jag få vänta ett tag på nästa.

En av oss: en berättelse om Norge av Åsne Seierstad är den oerhört starka boken som handlar om Anders Behring Breivik och det fruktansvärda som han gjorde den 22 juli 2011. Det handlar även om några av dem som han så brutalt mördade och hur deras väg till lägret på Utøya. Ämnet till trots så är det en bladvändare och alldeles utmärkt skriven bok.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Den sista låter mycket intressant, den får jag nog skaffa

Boklysten sa...

Seierstads bok vill jag gärna läsa.

Sanna sa...

Jag gillar också absurdhumor och Loe är kul men blir ibland lite väl grabbig och då ledsnar jag. Men älgkalven Bongo... det går ju inte att låta bli att läsa dem ändå. :)

Ugglanoboken sa...

Loe hade jag också med i min trio. Jag har bara läst en av Nesbös deckare, men gillade den!

Anonym sa...

En av oss finns med i min trio också, som denna vecka blev en önskelista på böcker jag vill läsa! :)

Anna sa...

Jag har fortfarande inte kommit mig för att läsa något av Nesbø - helt oklart varför. Loe finns med på min lista också, och Seierstads är på önskelistan, jag vill hemskt gärna läsa den!

Helena sa...

Erland Loe gillar jag med viss begränsning, behöver ha pauser mellan tillfällena så det inte blir för mycket.

Freja sa...

Erlend Loe har jag på min lista med, men jag har liksom glömt bort honom och missat massor av böcker. Så jag har det att se fram emot!